EUR 1.9558
USD 1.8518
CHF 2.0936
GBP 2.3457
CNY 2.5557
you tube
mobile version

Нова люта чушка "Български дух"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова люта чушка "Български дух"

mail06:55 | 24.06.2024прегледи 585 коментарикоментари 0


Като смел скок напред в света на кулинарните иновации, Hot Farm представя новия сорт най-люта българска чушка – „Български дух“, създадена специално за нашите географски ширини. Огненият сорт е с лютивост от 200 000 сковила, което го нарежда сред световно признати сортове като Хабанеро чили и люти чушки „Птиче око“, като е 10 пъти по-лют от всяка друга традиционна чушка в България. Сортът е създаден и култивиран в България и вирее прекрасно на нашите географски ширини. „Български Дух“ е растение с причудлива форма – структурата на растението наподобява нашите типични български люти чушки, които са по скоро храстовидни, но формата на плода е екзотична. Носи със себе си силна лютивина и цитрусов аромат, които оставят дълъг и траен послевкус. Специалният сорт е плод на 6-годишен труд, целенасочена селекция и култивиране, като разпалва световната пикантна сцена. 

Дело на Hot Farm, първата люта ферма в България и водещ иноватор в областта на отглеждането на люти чушки, сортът “Български дух”  е пример за ангажимента на фермата към качеството и съвършенството. Разположена близо до Варна, в живописното село Страшимирово, фермата отдавна е пионер в селскостопанския сектор, като непрекъснато разширява границите на възможното с местни продукти. Най-новото им творение не прави изключение и представлява значителен етап в земеделските и кулинарните постижения на България.

Създателят на сорта „Български дух“ – Христо Родинов започва своето пътешествие в света на лютите чушки през 2011 г. и бързо се влюбва в тях. Страстта му не е свързана с любовта към лютото, а най-вече с личното предизвикателство да провери дали може да отглежда най-лютите чушки в света в България – страна с четири различни сезона. Потапяйки се в изучаването на ботаниката и специфичните нужди на тези огнени растения, Христо започва своите експерименти. Той открива, че с правилните приспособления тези екзотични люти чушки наистина могат да виреят в България. Едно от конкретните напътствия, вдъхновил създаването на "Български дух", е поговорката на дядо му: "Никога не сей сладки до люти чушки". Този подход се превръща в най-важния принцип в работата на Христо, подчертавайки важността на разбирането и зачитането на уникалните изисквания на всяко растение.

„В България хората обичат да си хапват люто. За съжаление обаче, лютата култура тук е съвсем далечна и не познаваме нивото си на толерантност. Исках да създам сорт,  с който да провокирам себе си и всички онези българи, чиито люти чушки грам не са им люти. Исках да създам чушка, която да е изключително люта, но да е много по-добивна от най-лютата чушка в света. Исках да обединя всичко, което знам и мога, в един сорт, който да представя достойно страната ни като Люта дестинация, в която развиваме лютата култура и вървим напред. Сортът „Български дух“ не само поставя нови стандарти в гастрономията, но и подчертава ангажимента на българските производители към иновациите и високото качество“, споделя Христо Родинов, създател на най-лютата българска чушка. „Тази чушка е истинско доказателство, че България има потенциал да окаже значително влияние на световната кулинарна сцена. “Български дух” е нашето признание за науморният труд и доказателство, че няма невъзможни неща – мечтата, която се превръща в реалност.“ 

 

Независимо дали сте професионален готвач, който иска да подправи менюто си, или просто имате страст към смелото и дръзкото, "Българският дух" обещава да внесе нотка българска жар във вашите кулинарни творения. Желаещите да се запознаят с този огнен феномен могат да намерят повече информация и на www.hotfarm.eu/balgarski-duh, както и да се впуснат в специален Лют Тур на фермата, който предлага едно незабравимо преживяване за сетивата.  

***

Hot Farm е първата ферма за люти чушки в България, като началото ѝ поставя семейство Родинови – Христо, Дарина, Елена, Славена и Стоян. През 2012 г. те откриват истинското си призвание в отглеждането на люти чушки, което бързо се превръща в тяхна основна страст и бизнес. Оттогава Родинови отглеждат около 150 сорта люти чушки, като се фокусират върху производството на висококачествени и иновативни продукти като сосове, конфитюри, подправки, сушени люти чушки и зехтин. Те наблягат на ползите за здравето от лютите чушки, като ги включват в широк спектър от кулинарни приложения. Посвещението на Hot Farm се разпростира върху всеки аспект на производствения процес – от засаждането до крайния продукт, като гарантира несравнимо качество. През 2022 г. Hot Farm получава официален сертификат за признаването на новия сорт български люти чушки „Български дух“.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg