EUR 1.9558
USD 1.8202
CHF 2.0186
GBP 2.3067
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Нови договори за саниране във В. Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови договори за саниране във В. Търново

mail13:05 | 01.07.2024прегледи 192 коментарикоментари 0


Община Велико Търново получи покана от Министерството на регионалното развитие и благоустройство за сключване на договори за финансиране на първите одобрени проекти за саниране на жилищни сгради в областния град, съобщиха от градската управа.

Споразуменията касаят реализацията на проектите за енергийна ефективност в Етап I на процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд". 

Към момента от одобрените проекти за 16 блока във Велико Търново, Министерството е финализирало оформянето на документацията на няколко сгради.

За улица "Бяла Бона", номера 10, 12 и 14 окончателният размер на одобрените средства е 2 586 481,60 лева, за улица "Димитър Благоев" №3 - 1 120 333,48 лева, за улица  "Борис Богданов" №9 - 1 911 067,11 лева и за улица "Иларион Драгостинов" №15, бл. 26, входове А, Б и В - 1 057 131,12 лева, посочиха от Община Велико Търново.

Общият размер на инвестицията в прилагането на мерки за енергийна ефективност на сградите е 5,6 милиона лева, а финансирането е осигурено по  Плана за възстановяване и устойчивост.

През предстоящите месеци юли и август Община Велико Търново очаква Министерството на регионалното развитие и благоустройство да финализира обработката на документацията и на останалите 12 одобрени проекта за саниране на многофамилни жилищни сгради по програмата. От своя страна, местната администрация също трябва да подпише договори с одобрените блокове, поясняват от Общината.

Целта на предвидените мерки в резултат на проведени енергийни обследвания е енергийните характеристики на тези блокове да бъдат подобрени и те да достигнат клас на енергопотребление "В”. Очакванията са да се постигне 30 процента спестяване на първична енергия за всеки обект в тях, да се намалят емисиите на парникови газове, да се понижи енергийната бедност чрез намаляване разходите за енергия, да се подобрят условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд.

/СЛС/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg