EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Нови сондажи в шелфа на Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови сондажи в шелфа на Черно море

mail16:15 | 20.11.2012прегледи 458 коментарикоментари 0


Въвеждането в експлоатация на две полутоварни плаващи морски сондажни платформи ще позволи да се увеличи годишният добив на природен газ в шелфа на Черно море с 5 милиарда кубични метра, заяви пред журналисти заместник-председателят на управителния съвет на Нафтогаз Украйна Вадим Чупрун, цитиран от ИТАР-ТАСС.
По думите му производителността на съоръженията ще зависи от много параметри, преди всичко от "продуктивността на залежите" от въглеводороди в морските находища. Директорът на отдела по добив на петрол и газ Олександър Зейкан допълни, че компанията очаква да достигне обем на добив от 5 милиарда куб. метра около 2017 година. За съоръженията беше обявен търг, който бе спечелен от
сингапурската компания Кепел ФЕЛС лимитид (Keppel FELS Limited), предложила най-ниската цена от четирите други компании - 1,226 милиарда долара.
Според техническите параметри сондажните съоръжения могат да работят на морска дълбочина най-малко 1000 метра и дълбочина на кладенеца над 9 километра. Те ще бъдат снабдени с хеликоптерни площадки. Украинската държавна статистическа служба обяви днес, че добивът на природен газ в Украйна от януари до октомври 2012 година е намалял с 0,6 на сто в сравнение със същия период на 2011 година до 15,9 милиарда куб. метра. През октомври добивът на природен газ е нараснал спрямо септември с 4,1 на сто до 1,6 милиарда куб. метра. В сравнение с октомври миналата година обаче обемът е спаднал с 3 процента. Според правителствената енергийна стратегия до 2030 година годишният добив на синьо гориво трябва да се увеличи до 30-47 милиарда куб. метра.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg