EUR 1.9558
USD 1.8202
CHF 2.0186
GBP 2.3067
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Новият български патриарх Данаиил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новият български патриарх Данаиил

mail21:06 | 30.06.2024прегледи 328 коментарикоментари 0


Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Той бе определен за патриарх след балотаж с Врачанския митрополит Григорий. За Видинския митрополит Даниил са гласували 69 делегати, а за Врачанския митрополит Григорий - 66, като има три недействителни бюлетини.

Изборът и интронизацията на новия патриарх 

Преди изгрев слънце днес утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, в Синодалния параклис „Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител“.

След това Комисията по пълномощията направи поименна проверка на избирателите и редовността на техните пълномощия.

Под звъна на камбани и след поименната проверка наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, поведоха делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, беше открит Съборът и беше определено избирателното бюро. След това делегатите на събора тръгнаха от БАН към Синодалната палата, където официално беше запечатана изборната урна. Там се проведе и гласуването.

След избора на нов патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП се отправиха към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където ги очакваха предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Там се проведе интронизацията на новоизбрания български патриарх и бе отслужен молебен.

На основание член 47, алинея трета от Устава на Българската патриаршия, председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и установено избран от клира и народа Светейши патриарх и Софийски митрополит. Това каза Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, на интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил. По време на събитието новоизбраният български патриарх получи инсигниите - знаците на патриаршеското достойнство, от митрополити от Светия синод. 

„Ти, Господи, Владико мой, настави ме в делата, за които си ме поставил, дай ми разум и ме насочвай в това велико и отговорно служение“, бе част от молитвата на патриарх Даниил към Бога за бъдещото му служение. „Със съзнанието за своето недостойнство за това високо отговорно служение, но и с вяра, и с послушание към Божията воля, изразена чрез волеизявлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни Църква - свещеноначалието, клирът и православният народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбоко уважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес“, каза новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит Даниил в словото си.

"Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да възхвалим Тебе, единия Бог, в Троица прославен", каза избраният патриарх.

Церемонията в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ завърши с обща снимка пред храма. 

Топовни салюти отекнаха в София в чест на новоизбрания български патриарх Даниил. След церемонията по интронизацията пред Паметника на Незнайния воин държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти от Националната гвардейска част. След това се състоя ритуал по издигане на националното знаме.

Държавният глава Румен Радев и Негово Светейшество новoизбраният български патриарх Даниил положиха венци и отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин.  Състоя се и тържествен марш на представителните роти от Националната гвардейска част.

Новият патриарх 

"Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко, за да продължа и да разширя според силите си и възможностите си делото на всички мои велики предшественици на Видинския митрополитски престол" - това казва при въдворяването си на епархийската си катедра 10 февруари 2018 година митрополит Даниил.

Преди век и половина от Видин тръгва тогавашният Видински митрополит Антим, който е избран за първи български екзарх, защо не и сега още един видински митрополит да оглави Българската православна църква, казват за митрополит Даниил миряните от от Видинската епархия.

Преди това той е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф.  Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г. От тогава в епархията са обновени десетки храмове, създадено е неделно православно училище, а от тази есен във Видин ще отвори врати и ново начално училище.

На интронизацията присъстваха: президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Рая Назарян; служебният премиер Димитър Главчев; вицепрезидентът Илияна Йотова; кметът на София Васил Терзиев, политици и министри.

В "Света Неделя" бе и българският цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски заедно със своя внук Борис, наследник на българския трон и син на покойния княз Кардам Търновски. Тук бе вселенският патриарх Вартоломей, както и посланикът на Русия Елена Митрофонова. 

Коментари

Ето как описва избора АФП: Той наследява харизматичния патриарх Неофит, който почина през март, след като служи повече от 10 години, и който призова за прекратяване на войната в Украйна.

Даниил, от друга страна, подкрепи руската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 г., посочват анализаторите. Той също така остро критикува решението на българското правителство от септември 2023 г. да изгони главата на Руската църква в София, архиепископ Василий, и двама белоруски свещеници, обвинени, че служат на руските геополитически интереси.

Българската православна църква представлява повече от две трети от населението.

Руският патриарх Кирил, който подкрепя войната, не присъства на церемонията.

Именно неговият международен съперник, Константинополският патриарх Вартоломей, присъства на пищната церемония по интронизацията на патриарха в позлатения купол на църквата, носеща името на руския светец Александър Невски в София."

Роден като Атанас Николов на 2 март 1972 г., новият патриарх Даниил завършва богословие в Софийския университет. От 2018 г. той е митрополит на Видинската епархия.

През ноември 2022 г. той издава инструкции до своите свещеници, в които критикува тенденцията "да се сее омраза към една от воюващите страни, посочена като единствен агресор".

След края на комунизма, който наложи атеизъм, много българи се обърнаха към религията. Според неотдавнашно проучване на Галъп 58% от тях се обявяват за вярващи.

Член на ЕС и НАТО, славянска и православна страна, България е исторически и културно близка до Москва. Но отношенията са обтегнати от началото на руската инвазия в Украйна.

"Честит да бъде новият български патриарх Даниил, каза за БНР Велислава Дърева, журналист. 

"Той трябва да бъде преди всичко духовен човек. Аз познавам и тримата кандидати. Дядо Даниил и дядо Григорий ги познавам от времето, когато бяха съвсем млади монаси в Хаджидимовския манастир. Те са духовни чада на покойния дядо Натанаил, за мен беше истинска радост да ги видя тях двамата за този избор, защото между тях ревност няма. Те са други хора. 

Мисля, че след един дълъг период на много тежко напрежение в БПЦ, което беше предизвикано от най-меко казано от неразумни действия на определени среди от Светия Синод, това разтърси българската православна църква, стигнахме дотам да има протести пред Синодалната палата, православният български народ да бъде разделен, което недопустимо. 

Трябва да признаем, че дядо Григорий "изнесе" цялата тежест на тези най-напрегнати моменти след кончината на дядо Неофит. Той издържа на много жесток натиск, нещо, което хората не забелязаха, но той удържа и успя да преведе църковния кораб през зъбери и през скали. 

За мен дядо Даниил е достоен, дядо Гавриил също е достоен, имаме много прекрасни духовни митрополити. 

Няма да му лесно на новия патриарх. Върху българската църква се упражнява брутален политически и геополитически натиск. 

И главният представител и предводител на този натиск в момента се намира тук, няма защо да се лъжем, това е Вселенският патриарх Вартоломей.

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

Вартоломей е главният рушител и разколник на светото православие, той да се стреми към еднолична власт сред автокефалните православни църкви, той не желае да бъде пръв между равни, той желае да бъде пръв без равни, смята Велислава Дърева. 

Тя каза още, че не съветва Вселенският патриарх Вартоломей българският Свети синод да признае православната църква на Украйна, защото по думите на Дърева, тук ще срещне твърдия отпор и на патриарх Даниил, и на други митрополити. 

"Последните 30 години войната срещу православието придоби истеричен характер, това е война срещу Православната цивилизация, тя тази православна църква пречи много, защото главата на Православната църква е Господ Иисус Христос, а всички останали са човешка направа, това е голям и сериозен сблъсък, каза още Велислава Дърева. БТА,БНР, Фокус

снимка: БПЦ


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4641