АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Нужни са 40 грама дневно шоколад
Консумацията на шоколад в България е между 20 и 50 грама на ден на глава на населението, а в Европа е между 30 и 90 грама, казва доц. Веселка Дулевска, от Националния център по хранене по време на дискусия, организирана от boilife.bg „Ползите и вредите от шоколада”.
В шоколада се съдържат над 400 активни вещества, които имат висока антиоксидантна активност, като в черните видове шоколад антиоксидантите са близо до нивата на антиоксиданти в червените вина.
При употреба на 40 грама черен шоколад на ден се предпазва сърдечносъдовата система тъй като какаовите зърна съдържат и вещества с успокояващ ефект.
На пазара има три вида шоколад - тъмните шоколади, млечните шоколади и белите шоколади. От 30 до 50 химични вещества участват при формирането на вкусовите качества на шоколада.
Tweet |
|