EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Община Бургас рекламира новата анаеробна инсталация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Община Бургас рекламира новата анаеробна инсталация

mail16:05 | 06.08.2024прегледи 607 коментарикоментари 0


Община Бургас започва информационна кампания, в която ще предоставя важна информация на гражданите за разделното събиране на отпадъци и работата на новата анаеробна инсталация в града.

Подробности за начините за третиране на отпадъците ще се публикува на фейсбук профила и на интернет страницата на Община Бургас.
От публикациите ще научите защо е важно част от генерираните отпадъци да се преработват в новата анаеробна инсталация на Бургас, а не на депото в Братово, как функционира съоръжението и какви са ползите от него за града и околната среда.

Ще ви запознаем още със системата за събиране на биоразградими отпадъци, част от която са разположените във всички комплекси и много търговски обекти кафяви кофи. Какво може и какво не да се изхвърля в тях, казват от общината. 

Тази инсталация е за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. С нея ще се осигури допълнителен капацитет за процеса по сметосъбиране и сметопреработка. Нейното изграждане е резултат от партньорство между трите общини Бургас, Поморие и Несебър.

Инсталацията разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за извършването на процесите по преработка на отпадъците. Тя работи на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. Вследствие на този процес ще се получава компост и метан, от който ще се произвежда електричество и топлинна енергия.

Капацитетът на инсталацията е за преработка на 30 652 тона биоразградими отпадъци годишно. Тя разполага с 8 биореактора, биогаз система, система за перколата, газ хранилище и системи, както и мобилно оборудване. Инсталацията за компостиране има 6 тунела.

С пускането в експлоатация на анаеробната система ще се удължи животът на новата клетка на регионалното депо в резултат на намаляването на количествата отпадъци, оставяни за обезвреждане в него. 

Анаеробната инсталация е в Северната промишлена зона при ул. "Крайезерна" в Бургас, в района на пречиствателната станция за отпадни води. Тя се реализира по Проект №BG16M1OP002-2.004-0002 "Изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на регион Бургас". Той се осъществи с безвъзмездна финансова помощ и собствено финансиране от трите общини, което се разпределя между партньорите, както следва: Община Бургас - 54,61 %; Община Несебър - 33,38 %; Община Поморие - 12,01 %.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg