EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Общини: Лом, Ловеч, Смолян

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общини: Лом, Ловеч, Смолян

mail09:25 | 26.09.2024прегледи 143 коментарикоментари 0


Общински съвет – Лом ще проведе редовно заседание днес. Според дневния ред, публикуван в сайта на администрацията, съветниците ще разгледат приемане на средносрочна бюджетна прогноза за периода 2025-2028 година на община Лом и Инвестиционно намерение за изграждане на централа за съхранение на електрическа енергия 50 MW с прилежаща техническа инфраструктура върху имот общинска собственост.

В останалите осем точки, включени в дневния ред, фигурират и търгове с явно наддаване за отдаване под наем на общинско имущество, както и  предоставяне за одобрение на пазарни оценки на общински имоти.

Сесията се повежда в Заседателната зала в сградата на Общински пазар в Лом.


Изграждане на център за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от населението е едно от предложенията, което ще бъде подложено на обсъждане и гласуване на днешното заседание на Общинския съвет в Ловеч, съобщи председателят на съвета Стефан Тихолов.

Съветниците трябва да решат дали определен общински имот в града да бъде отреден за изграждането на центъра. Теренът е с обща площ от 12 декара, като около три декара ще бъдат отделени за него. В центъра гражданите безплатно ще могат да оставят непотребни мебели и техника.

Дневният ред на заседанието на Общинския съвет в Ловеч днес се състои от повече от 20 доклада. Сред темите е и осигуряване на съгласие за кандидатстване по процедура "Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци" по програмата "Околна среда" 2021-2027 година, както и разработване на проектобюджет за 2025 г. и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2026 - 2028 г. на Община Ловеч. 


На заседание на Общинския съвет в Смолян днес ще се разглежда предложение относно възможностите за създаване на общинско дружество или предприятие за извършване на дейностите по чистота, сметосъбиране, третиране и обезвреждане на отпадъци, съобщават от общинската администрация. В дневния ред на заседанието е включена и точка с проект за изменение на наредбата за платено паркиране, предвиждащ разширяване на зоните за платен паркинг в областния град.

Докладната записка с предложението относно общинско предприятие по чистотата е внесена от кмета Николай Мелемов. Той посочва, че през 2020 г. общината е кандидатствала пред ПУДООС за дългосрочен заем, който би обезпечил осигуряването на оборудване на бъдещо общинско предприятие за самостоятелно извършване на дейностите чистота и третиране на отпадъците. След като заемът е отказан, плановете за предприятието са отложени. В предложението на кмета се посочват възможни нови източници за финансиране по европейски програми. Във финансово отношение показателите на Община Смолян се подобряват и вече може да се предприемат действия за създаването на общинско търговско дружество или общинско предприятие, посочва кметът. Докладната записка предвижда даване на разрешение от страна на Общинския съвет, за да се проучат възможностите за създаване на предприятие за самостоятелно осъществяване на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистотата в общината.

Идеята за създаването на общинско дружество по чистота бе предложена от общинските съветници от групата „Нашият Смолян“, отстоявана от тях и като предизборен ангажимент. В дневния ред на заседанието днес е включена още една тема, предизвикала недоволство от страна на опозицията в местния парламент- предложение за разширяване на зоните за платено паркиране в града. Общински съветници от групата „Нашият Смолян“ внесоха през юли сигнали в прокуратурата заради  опит да се въведат нови зони за платено паркиране без решение на Общинския съвет.  Таксуването на новите зони бе оттеглено от Общинската администрация след оспорването на  действията по разширяване на платените паркинги. 

На днешната сесия на Съвета ще се дискутират и предложения за актуализация на бюджета на две училища в града, промяна в планираните разходи по бюджета за 2024г. на Планетариума, приемане на актуализирана бюджетна прогноза на община Смолян за периода 2026-2028 г. и др.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg