EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Октомври:Подписване на договор за АЕЦ "Козлодуй" с Ю.Корея

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Октомври:Подписване на договор за АЕЦ "Козлодуй" с Ю.Корея

mail13:15 | 05.09.2024прегледи 441 коментарикоментари 0


Очакваме до края на месец октомври да бъде подписан договор за инженеринг между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД и консорциум между корейската "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering and Construction) и американската "Уестингхаус Електрик Къмпани" (Westinghouse Electric Company). Това обяви министърът на енергетиката Владимир Малинов след среща с изпълнителния директор и президент на Hyundai Engineering and Construction Юн Йънг Джун, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Ведомството припомня, че съгласно решение на Народното събрание от 23 февруари 2024 г., беше възложено да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" и Hyundai Engineering & Construction за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Служебният енергиен министър и Юн Йънг Джун се обединиха около това, че двете страни ще положат всички усилия именно в България да бъде изграден първият в Европа реактор от типа AP 1000.

"Проектът за изграждане на 7-ми и 8-ми блок в ядрената централа "Козлодуй" е стратегически за България и Европа за постигане на нисковъглеродна икономика. Основна цел за българското правителство е да ускори реализацията на проекта като през настоящата година е ключово да се съсредоточим върху проектирането, структурирането на финансирането и бизнес модела", подчерта министър Малинов на срещата с ръководството на Hyundai Engineering & Construction.

Проектът за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", който е най-големият не само в България, а и в целия регион, има пълна подкрепа на институционално равнище от Националното събрание на Република Корея. Това също стана ясно на срещата на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов с Ли Чулгю, председател на Комисията по търговия, индустрия, енергетика, МСП и стартъп компании в Националното събрание на страната, в която взе участие и изпълнителният директор и президент на Hyundai Engineering and Construction Юн Йънг Джун.

"Оценяваме високо готовността на Hyundai Engineering and Construction да работи съвместно с Westinghouse Electric Company, така че двете компании заедно да предоставят интегрирана услуга по инженеринг, доставки, строителство и въвеждане в експлоатация на новите мощности. Това ще гарантира успешната реализация на проекта в заложените срокове", изтъкна министър Малинов пред своите домакини. Участниците в срещата подчертаха общото си виждане за осъществяване на проекта при спазване на първоначално заложения график и бюджет.

"Република Корея е важен партньор в областта на решенията за справяне с климатичните промени, възобновяемите енергийни източници и енергийна ефективност, ядрената енергетика, новите енергийни технологии и други", заяви още министър Владимир Малинов на посещението си в Националното събрание на Република Корея.

Обект на дискусия е и темата за обсъжданите в Република Корея перспективи за изграждане на хранилище за отработена ядрено гориво. Двете страни ще обменят опит и в изграждането и експлоатацията на водно-електрически централи и помпено-акумулиращи водноелектрически централи като най-перспективни мощности за съхранение на енергия.

Служебният енергиен министър разговаря и с председателя и изпълнителен директор на една от водещите държавни банки - Корейската Ексим Банк (Export-Import Bank of Korea) Хи Сунг Юн. Тя предоставя цялостни експортни кредити и гаранционни програми за подпомагане на корейските предприятия при осъществяване на задграничен бизнес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg