АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Опаковките за храни под лупа
Покрай директивата за пластмасите за еднократна употреба и активизирането на ресурсните икономии в рамките на кръговата икономика разговорите за опаковките на стоките отново стават много актуални. Опаковките за храни са от съществено значение за транспортиране, съхранение, манипулиране и съхранението им. Най-срещаните материали за опаковане на храни са различни видове пластмасови полимери, хартия и картон, метал, стъкло и различни многослойни материали. Те се използват в комбинация помежду си и с други материали, като печатни мастила, лепила и покрития, които могат да се прехвърлят от опаковката в храни и напитки. Някои от мигриращите химикали имат опасни свойства; за други ефектите върху човешкото здраве са неизвестни. От друга страна вниманието се фокусира върху рециклирането на различните материали и върху възможността за рециклиране.
Активни потребители
Рециклиране на опаковъчни материали за храни
Опаковките за храни често се превръщат в отпадъци след кратки периоди на употреба. Понастоящем рециклирането се обсъжда като една от възможностите за намаляване на въздействието на опаковките за храни върху околната среда. Ефективните процеси на събиране и разделяне, както и вида на материала са предпоставка за успешно рециклиране. Свойства като стабилност, цвят и мирис могат да се променят по време на рециклирането. Освен това химическата безопасност може да бъде компрометирана, ако материалът позволява пренасяне на замърсители или има тенденция да се разгражда в процеса.
Отличници и изоставащи
Първо, някои материали могат да се рециклират почти безкрайно в нови опаковки за храни.
Второ, за други броят на циклите е ограничен и са необходими специални мерки, за да се гарантира безопасността на рециклирания материал, преди да се използва отново в контакт с храна.
Трето, друга група материали не може въобще да се рециклира в нова опаковка за храни.
Кое ги отличава едни от други?
- Свойствата на материалите и/или липсващите процеси не позволяват рециклиране в нова опаковка за храни. Повечето пластмасови опаковки за храни, които не са направени от PET, не могат да бъдат рециклирани в нови опаковки за храни поради липсващи процеси и съображения за безопасност. Следователно, те обикновено се рециклират надолу и се използват в други приложения, например в строителството и селското стопанство.
- Многослойните опаковки за храни, състоящи се от различни пластмасови полимери или комбинации от различни материали, в момента почти не се рециклират, тъй като слоевете са много трудни за разделяне.
- Понастоящем само картонената фракция от картонените кутии за напитки може да бъде разделена при установени процеси на рециклиране, но възстановеният материал не се използва отново в контакт с храна.
- За други материали, като полиетилен терефталат (PET) и хартия и картон, съществуват установени процеси на рециклиране. Въпреки това трябва да се вземат определени предпазни мерки за производството на материали, които са безопасни за употреба при контакт с храна. Като алтернатива, директният контакт на рециклирания материал с храната може да бъде предотвратен чрез подходящи мерки като бариери, които от своя страна могат да повлияят на по-нататъшното рециклиране. В допълнение към съображенията за безопасност, пластмасовите полимери и хартията и картонът могат да се рециклират само за ограничен брой цикли и изискват добавяне на необработен материал. Свойствата на материалите и химическата безопасност на рециклираните опаковки за храни остават високи след многократни цикли .
- „Постоянните“ материали метал и стъкло не променят свойствата си по време на рециклирането. Те могат да се рециклират отново и отново, а рециклираните материали са толкова безопасни, колкото и девствените материали, които да се използват в нови опаковки за храни. Рециклирането на метал и стъкло са енергоемки процеси, но стъклото може лесно да се почиства и дезинфекцира, което го прави идеален за повторна употреба.
Tweet |
|