АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
От какво се прави българският козунак?



БАБХ излезе с официално становище относно съдържанието на българския козунак в отговор на запитване от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. В него се казва, че в националното ни законодателство няма нормативен акт, с който да бъдат регламентирани наименованието, съставките и характеристиките на традиционното българско изделие. Въпреки това, приготвения по традиционната българска рецепта козунак трябва да съдържа брашно, прясно мляко, яйца, захар, мая и сол. Като добавки могат да се използват орехи, бадеми, локум, стафиди, мармалад и шоколад. Разрешен оцветител в козунака е Е 160а – бета-каротинСпоред агенцията козунакът следва да се причисли към хлебните, а не към сладкарските изделия. От Агенцията подчертават, че е недопустимо да се използват добавки в храните, като оцветители, подсладители, емулгатори и други, с цел заблуда на потребителите за състава и качеството на козунака. Ако бъдат използвани, то задължително трябва това да бъде обозначено на етикета с наименованието „Козунак с подсладители“.
Tweet |
|