EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

От какво се прави българският козунак?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От какво се прави българският козунак?

mail12:38 | 16.05.2016прегледи 1030 коментарикоментари 0


БАБХ излезе с официално становище относно съдържанието на българския козунак в отговор на запитване от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. В него се казва, че в националното ни законодателство няма нормативен акт, с който да бъдат регламентирани наименованието, съставките и характеристиките на традиционното българско изделие. Въпреки това, приготвения по традиционната българска рецепта козунак трябва да съдържа брашно, прясно мляко, яйца, захар, мая и сол. Като добавки могат да се използват орехи, бадеми, локум, стафиди, мармалад и шоколад. Разрешен оцветител в козунака е Е 160а – бета-каротинСпоред агенцията козунакът следва да се причисли към хлебните, а не към сладкарските изделия. От Агенцията подчертават, че е недопустимо да се използват добавки в храните, като оцветители, подсладители, емулгатори и други, с цел заблуда на потребителите за състава и качеството на козунака. Ако бъдат използвани, то задължително трябва това да бъде обозначено на етикета с наименованието „Козунак с подсладители“.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg