АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
От луканка до прошуто: Кои са любимите ни колбаси?
Месните деликатеси и колбаси имат хилядолетна история, започваща от древен Китай около 600 г. пр. Хр., а първите съвременни колбаси се свързват с шотландското ястие „хагис“. Първоначално приготвяни от остатъци от месо, те се усъвършенстват през Средновековието с откриването на технологии за консервиране като мариноване със сол, което ги прави по-дълготрайни. Днес колбасите впечатляват не само с вкуса си, но и с хранителния си профил – между 15 и 25 грама протеин и до 25 грама мазнини на 100 грама продукт, което ги прави неизменна част от храненето през вековете.
Колбасите на трапезата на българина
Според данни на Националния статистически институт (НСИ) за средните купени количества хранителни стоки на домакинство, консумацията на традиционно български и чуждестранни месни деликатеси е константна през годините. Така например за 2021 година консумацията на трайни колбаси е 6,1 кг. на домакинство. За 2022 и 2023 година консумацията намалява до 5,9 кг.
Най-предпочитани традиционни мезета са сурово-сушените – филе Елена, пастърма, луканки и суджуци. Сред зимните деликатеси на свежата витрина на ритейлъра най-търсена е пачата. Лидер в продажбите на чуждестранни мезета е прошутото. Това показват данни на ритейла Kaufland България.
Tweet |
|