АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Откъде идва сиренето?+ Инфографики
България е 16-ят в ЕС производител на млечни продукти, изпреварвайки 11 други страни членки, които са с по-голяма територия и население от нея, показват данни, публикувани от Евростат.
На първите три места са Германия, Франция и Италия, като в Германия годишното производство за 2017 г. е било 2,2 млн. тона. България е с 89 хил. тона годишно производство, изпреварвайки Румъния, Унгария, Португалия и др.
Общо страните-членки са използвали 17,4 млн. тона обезмаслено мляко и 58,1 млн. тона пълномаслено мляко, за да произведат 10,2 млн. тона сирене. Данните са на Евростат за 2017 г. Повече от 90% от продукцията е от чисто краве мляко, а по 2% - от овче и козе.
Почти 5,2 млн. тона сирене на стойност €20.8 млрд. е бил износът на ЕС през 2017 г. 4,4 млн. тона от тях са били търгувани в рамките на самия Евросъюз. Оотново Германия е най-големият износител (1,2 млн. тона), следвана от Холандия (0,9 млн. тона) и Франция (0,7 млн. тона.).
Tweet |
|