EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Павлова с лимонов крем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Павлова с лимонов крем

mail16:30 | 07.08.2013прегледи 678 коментарикоментари 0


Сп. Меню

Класическият десерт „Павлова“ е традиционен за Нова Зеландия и Австралия – двете страни спорят за авторството му, но се знае, че е създаден в чест на руската балерина Анна Павлова по време на турнето й през 1920 г. в онзи край на света. Безспорно нежният сладкиш на целувчена основа, който в нашата версия е с лимонов крем и уханни горски плодове, е достоен за всяка прима, но също и за всеки ценител на фините сладки творения.

Необходими продукти за 6 порции:

6 белтъка
200 г фина кристална захар
1 ч. л. винен оцет
1 ч. л. вряща вода
1 ч. л. ванилена захар
1 с. л. нишесте
за лимоновия крем:
6 жълтъка
175 г фина кристална захар
150 мл лимонов сок
1 ч. л. лимонова кора, фино настъргана
125 г студено масло, нарязано на кубчета
за гарниране:
1 праскова, пресни горски плодове, ядливи цветя, бита сметана
разтопен термокувертюр от

Начин на приготвяне

1. Белтъците и захарта се разбиват с миксер на висока скорост. Добавят се оцетът и врящата вода. Щом сместа се сгъсти добре, се слагат ванилената захар и нишестето, като се пресяват със сито директно в сместа. Разбъркват се кратко с шпатула.
2. Целувчената смес се шприцова или се сипва с лъжица на 6 гнезда върху хартия за печене. Пече се във фурна, загрята на 120° С, 60 - 80 мин. или докато се втвърди и леко порозовее отвън, но остане сочно отвътре.
3. За крема жълтъците се разбиват със захарта до пухкав жълт крем. Добавя се сокът от лимоните и лимоновата кора и сместа се слага на водна баня. Разбърква се, докато се сгъсти. Слага се щипка сол и веднага се дръпва от огъня. Добавят се кубчетата студено масло и се разбъркват, докато се разтопят. Охлажда се и се слага се в хладилника.
4. Кувертюрът се разтопява, слага се в корнет от хартия за печене и се шприцова върху хартия за печене в произволни форми. Охлажда се и се слага в хладилника.
5. Преди поднасяне изпечените основи се пълнят с лъжица лимонов крем, лъжица бита сметана и се украсяват с разтопения кувертюр, резени праскови, горски плодове и цветя.

 


Тагове: Павлова, десерт
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg