АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Пестициди в производството на ябълки в Европа
Коктейл от пестициди, използвани в индустриалното производство на ябълки, замърсява почвите и повърхностните води в Европа. До 13 различни вида химикали са открити в една от пробите. „Горчивият привкус на производството на ябълки в Европа и как екологичните решения могат да процъфтят“ е доклад, публикуван от „Грийнпийс“ , който включва резултати от тестове на 85 проби, взети в 12 европейски държави. 2/3 от пробите от вода и почва съдържат остатъци от пестициди, като 70% от идентифицираните пестициди са с много висока цялостна токсичност при хора или при диви животни. Докладът също демонстрира практичността на екологичното производство на ябълки без замърсяване на почвите и водите, и показва как методи на екологично земеделие могат да бъдат приложени на практика. „Грийнпийс“ призовава правителствата на ЕС да забранят използването на синтетични-химически пестициди на европейските полета, като в същото време подкрепят повече иновативни екологични решения за земеделието.
Tweet |
|