EUR 1.9558
USD 1.8784
CHF 2.1094
GBP 2.3506
CNY 2.5920
you tube
mobile version

Пивоварна превръща хляба в бира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пивоварна превръща хляба в бира

mail06:55 | 28.01.2016прегледи 1644 коментарикоментари 0


Списание Меню

Британска пивоварна започна да превръща излишния хляб в бира, след като проучване показа, че домакинствата в Обединеното кралство всяка година изхвърлят 24 милиона филии.

За всяка бутилка от пивото Toast Real Ale, което ще бъде пуснато на пазара в понеделник, се използва по една филия от излишъка от хляб в пекарни, хранителни магазини и места, в които се правят сандвичи. Идеята е на Feedback, благотворителна организация, която се занимава с изхвърлянето на храна, и чиято цел е да се справя с „глобалния проблем с изхвърлянето на храна“, докато не се самозакрие от липса на работа.

Тристрам Стюарт, основател на Feedback и създател на идеята за Toast Ale, споделя: “Глобалният проблем с изхвърлянето на храна ме отведе на места из целия свят. Така в Brussels Beer Project (иновативна градска пивоварна в Брюксел – бел. ред.) разбрах за този нов начин за варене на бира, който превръща гигантския световен проблем във вкусно и пивко решение.“ „Надяваме се сами да се извадим от бизнеса. В деня, в който няма излишен хляб, Toast Ale вече няма да може да съществува,“ продължава Стюарт.

Бирата, която вече се продава онлайн за 3 паунда, е произведена от пивоварната Hackney в източен Лондон. Пивото със специфичен аромат е направено от натрошен излишен хляб, сварен с ечемичен малц и хмел.

Цялата печалба от Toast Ale, ще се използва от Feedback, чиято цел е до 2030 г. да намали наполовина изхвърлената храна, за която известно, че е 15 милиона тона годишно само във Великобритания. Изхвърленият хляб е поне 24 милиона филии, а количеството печива в кошчетата на британските домакинства, би било достатъчно да предпази 26 милиона души от недохранване.

В България организации, които се занимават с проблемите на изхвърлената храна, са Българска хранителна банка, Младежката мрежа на Slow Food и За Земята. 


Тагове: пивоварна, хляб
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg