АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Пилешко месо:производствени тайни
Милена Шиякова
Какви разтвори се инжектират в пилетата? Този въпрос се оказва уравнение с множество неизвестни. Интерпретациите и мненията по темата също варират. Има ли вредни разтвори в пилешкото месо, което купуваме? Можем ли спокойно да консумираме пилешки продукти?
Проверките, които се провеждат в момента в страната на производителите на пилешко меса са по инициатива на Съюза на птицевъдите. Резултатите се очакват след около седмица. Глобите за недобросъвестните производители и търговци са в размер от 500 до 5 000 лева в зависимост от нарушението.
Пилешкото месо се инжектира с разтвори, близки до животинските телесни разтвори. Това обяви земеделският министър Мирослав Найденов и добави, че те не са опасни за здравето на потребителя, но като ветеринар той не би ги препоръчал. Целта на инжектирането на разтворите е бъркане в джоба на потребителя. Плащаме за пиле, а получаваме продукт със съдържание на такива разтвори до 30-40%. Проблемът най-често се забелязва при малките разфасовки.
Предстоят проверки на пилешките продукти в цялата страна, каза генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба и шеф на новосъздадената Агенция по храните Йордан Войнов. По думите му има сигнали, че някои производители не спазват правилата, като инжектират в пилетата солен разтвор, който увеличава масата им и съответно крайната цена на стоката. Разтворът е безвреден, но ако продуктът е обработван по този начин, на опаковката не би следвало да пише бутче или пиле, а местна заготовка, обясни той. Търговците използвали и друг прийом, който да увеличи масата на пилешкото месо – надвишаване на допустимия процент вода в продукта. Според рецептите е разрешено само до 3% съдържание на вода, което се дължи на недостатъчното изцеждане на пилето след преработката. Някои производители обаче замразявали директно пилетата, без да ги цедят, като по този начин водата в продукта замръзва и допълнително увеличава теглото. Възможно е и пилетата да се потапят в казани с вода, за да тежат при продажба повече, допълни Войнов.
Тумблирането или шприцоването на пилешкото представлява машинна обработка, при която в продуктите се инжектират със специални разтвори. Целта е месото да бъде по-крехко, да се увеличи трайността му и естествено грамажа. Влаганите саламури са безвредни за здравето. Български производители обаче признаха пред в.”Труд”, че в пилетата се инжектира саламура от фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума-гуар и др. Допустимата доза е 3-5% в ЕС, а у нас стига до 60-80%, което прави продуктите вредни за здравето и скапва костите, бъбреците и черния дроб, твърдят медии. Припомняме, че миналата година на пресконференция на Съюза на птицевъдите в България обявиха, че у нас производителите инжектират само вода, за да се запазят свежи бройлерите след размразяване. В ЕС дори било забранено шприцоването на птичите продукти, защото недобросъвестни инжектирали дори свински и телешки бульони.
Почти година по-късно и в разгара на догадките какво има в пилешкото месо Economynews.bg потърси за коментар по темата председателя на Съюза на птицевъдите проф. Борис Стоименов. Темата не му се нрави и отговаря с неохота на въпросите. Обяснява, че не иска да дава изявления и отказва интервюта, защото се страхува, че обществото ще остане с впечатление, че птицевъдите се оправдават, отричайки твърденията. Това щяло да накара потребителя да си помисли „вероятно има нещо, щом отричат”. Все пак категорично ни уверява, че няма опасни вещества в пилешките продукти и никой производител не би си позволил такива действия. По веригата от производството до клането и опаковането в пилешките продукти не се влагат никакви вещества, категоричен е той. Обяснява ни, че някой някъде давал изявления с неверни хрумвания, с тях подвеждал дори министъра на земеделието и храните и така се оформяла кампания срещу родното птицепроизводство. Никой не си позволява инжектиране на неразрешени вещества и незаконни добавки, категоричен е Стоименов. Птицепроизводството е супер модерна индустрия, в която се спразват всички стандарти и се прилага стриктен ветеринарен контрол във всяко предприятие от бранша, допълва той.
При преработването се добавят разни сиропи, сокове, подправки, наречени с общото понятие саламури, но те са безвредни и трябва да са точно обозначени на етикетите. Стоименов припомня и кампанията за наличие на опасни химикали и антибиотици в пилешкото от преди няколко месеца, когато всички проби се оказаха отрицателни. Можем спокойно да консумираме пилешки продукти, увери още той.
Карагенан (E407) са семейство линейни сулфатни полизахариди, които се извличат от червените водорасли, които живеят в Атлантическия океан, близо до Англия, Европа и Северна Америка. Морските водорасли се сваряват, извлича се карагенана, който се използва като желиращо вещество.
Цитрати /лимонена киселина/ . Лека по действие органична (карбоксилна) киселина, съдържаща се в редица плодове, най-много в цитрусовите.
Ксантан е полизахарид. В хранителната индустрия се използва като стабилизатор на емулсии, водозадържащ, повишаващ стабилността при процесите на стапяне и замръзване, инхибира разграждането на нишестето, подобрява структурата, стабилизира суспензии, дисперсни системи, използува се като сгъстител. Устойчив и стабилен е в разтвори с високо съдържание на сол. Добре се комбинира с гуар гума.
Гума-гуар е един естествен сгъстител на храна, подобно на рожков гума, царевично нишесте или брашно, тапиока. Това вещество има по-голяма способност за сгъстяване от царевично нишесте. Популярна добавка към пудинги и сладоледи. Осъдени за картел
През септември 2010 година тричленен състав на Върховния административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от юли 2008 г., с което бе наложена санкция от общо 293 000 лв. на 24 предприятия, производители на яйца и пилешко месо за определяне на цени или други търговски условия. Проучването на КЗК установи, че в периода 2002 – 2007 г. Съюзът на птицевъдите в България, като браншова организация, е организирал срещи между членовете си – производители на яйца и пилешко месо, с цел координиране и съгласуване на ценовото им поведение. Производителите на яйца са съгласували едновременно цените и обема на своето производството. Повишаването на цената на яйцата през месеците юни-август на 2007 г. е толкова драстично, че надминава средноевропейските цени.В периода 2002-2007 г. на свои срещи производителите на пилешко месо регулярно са обменяли чувствителна търговска информация с цел поддържане на минимални ценови равнища. Процесът се е подпомагал и чрез разпространение от средствата за масова информация на индивидуални данни относно цени от най-големите производители на пиле. В своето решение Върховният административен съд потвърждава констатираното от КЗК нарушение от страна на ответните дружества. Съдът подчертава, че за осъществяването на нарушение по чл. 9, ал. 1 ЗЗК (отм.) е достатъчно да е налице обща воля и цел за определяне на цени, а също и че волеизявленията на независими предприятия, преки конкуренти на съответния пазар, е от естество да доведе до недопустимо координиране на стопанското им поведение и обосновава извод за наличие на забранено споразумение между тях. Настоящото решение на ВАС, макар и неокончателно, е поредното потвърдително решение на Върховния съд спрямо установени от КЗК забранени споразумения в различни пазари от сектора на хранителната промишленост, коментират още от Комисията.
Tweet |
|
По кой европейски регламент ги видяхте тези 3-5 %, уважаема г-жо "специалист"?