EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Плевнелиев печели доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев печели доверие

mail13:20 | 02.04.2013прегледи 398 коментарикоментари 0


Социалното напрежение около протестите и оставката на кабинета „Борисов” са задълбочили и без друго сериозната криза на доверие към институциите на представителната власт и държавата, сочи проучване на "Алфа Рисърч". Положителен баланс е налице единствено в отношението към президента Росен Плевнелиев. Начинът, по който се справи с предизвикателството по съставяне на служебното правителство му позволява да запази одобрението на 32% от пълнолетните жители на страната срещу 19% неодобрение. По-високо доверие към него изразяват симпатизантите на дясно-центристки партии като ГЕРБ, ДСБ - Единство, движение„България на гражданите“, а сред най-критичните се открояват привържениците на БСП и по-радикални формации като Атака и НФСБ.
Разпуснатото 41-во Народно събрание отива в историята с едва 9% положителни оценки (3% ръст спрямо януари) и 60% отрицателни (ръст от 2%) за цялостната си дейност. В голяма степен тези оценки отразяват негативизма към политическите партии, който беше заявен и на протестите в страната.
Лидерите на двете основни политически сили – Бойко Борисов и Сергей Станишев също губят част от подкрепата си. Борисов влиза в предизборната кампания с 25% доверие срещу 44% недоверие, а Станишев - съответно с 20% на 48%.
Очакванията към служебното правителство и премиера са по-скоро резервирани. Един от всеки петима е убеден, че кабинетът ще успее да стабилизира ситуацията в страната. Служебният премиер Марин Райков е непознат за огромното мнозинство от избирателите - 74% изразяват неутрално отношение към него в първите седмици от работата му, 17% положително и 9% - отрицателно. Към момента кабинетът Райков получава подкрепа предимно от дясно-центристки избиратели, докато отношението на левите и радикално настроените български граждани е преобладаващо негативно.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4649