EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Пловдив: 2 млн.лв. за уличното осветление

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив: 2 млн.лв. за уличното осветление

mail09:15 | 11.07.2024прегледи 577 коментарикоментари 0


Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в "Източен", "Западен" и "Южен" район, съобщи заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков.

Общата му стойност е 1 994 853 с ДДС, като той ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране.

Със спечеления проект Община Пловдив е кандидатствала пред Министерството на енергетиката по програма "Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление", по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост.

"След изпълнението на проекта ще бъдат спестени поне 30 процента от средствата за електроенергия за улично осветление, което е сериозна икономия за Община Пловдив. Освен това ще бъдат сменени близо 4000 осветителни тела в три района на града", коментира Владимир Темелков.

Основната цел на проекта е да се изгради модернизирана общинска система за улично осветление (СУО) чрез въвеждане на мерки за електроенергийна ефективност в трите района на град Пловдив.

Предвижда се подмяната на 3948 бр. осветителни тела със съвременни LED такива и изграждане на система за автоматизирано управление и контрол и въвеждане на ВЕИ-базирано захранване за СУО.

С проекта ще се намалят емисиите на въглероден диоксид, енергийното потребление и финансовите разходи за ел. енергия, както и ще подобри условията за живот на пловдивчани и гостите на града, съобщават още от общината. Той е в унисон с водещи стратегически планове в национален и европейски контекст, като допринася за намаляване на енергийното потребление, замърсяване с вредни емисии, повишаването на електроенергийната ефективност, ползването на ВЕИ и др.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg