EUR 1.9558
USD 1.8068
CHF 2.0847
GBP 2.3463
CNY 2.5360
you tube
mobile version

По 1 тон био боза от Радомир на ден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По 1 тон био боза от Радомир на ден

mail11:10 | 21.08.2020прегледи 792 коментарикоментари 0


По един тон биобоза се експедира ежедневно от Радомир, съобщи на БТА Валентин Данаилов, който е първият производител на биобоза у нас. Напитката в чистия й вариант се добива само от сертифицирани биопродукти - пълнозърнеста ръж, захар и вода. Площите, на които се отглежда зърното не се третират с химикали, не се торят. Освен от България, ръжта се доставя от цяла Европа.
Както е по оригиналната рецепта, в бозата се влага захар / за разлика от обикновената, която е с подсладители/, потвърждават от местната инициативна група "Радомир - Земен". Захарта също е сертифицирана и е тройно по-скъпа от обикновената. В суров вид тръгва от Латинска Америка, преработва се в Чехия и оттам достига до Радомир.
Бозата се вари в съд под налягане около два часа при температура до 152 градуса, обясни Данаилов. Преценката за сваряването се прави от майстора в зависимост от консистенцията и аромата. Охлажда се до 18 градуса и се пасира, отделят се свободните частици, подслажда се и се бутилира.Според производителя бозата е полезна и калорична храна, съдържа доста витамини от групата В и минерали, а млечно-киселата ферментация благоприятства за по-добрата работа на стомаха и червата. Хубавата боза е с хлебен вкус и приятен аромат и плътност, споделя Данаилов. Майсторът Ангел Георгиев пък смята, че тайната на напитката е във варенето.


Тагове: био, боза, Радомир
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg