EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

По-висока СРЗ в централната администрация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-висока СРЗ в централната администрация

mail13:45 | 28.11.2012прегледи 554 коментарикоментари 0


Доклад на Секретариата на Съвета за административната реформа показва, че към 1 юли 2012 г. средната заплата в централната администрация е била 763,89 лв., а след въвеждането на новите правила достига 865 лв. Това съобщава правителственият пресцентър. Към 1 септември 2012 г. средната заплата в администрацията на МС и министерствата е 1181,72 лв., което представлява увеличение с 13,16% спрямо 1 юли същата година. Увеличението на заплатите в държавните агенции е 9,27%, като средният размер достига 697,91 лв. С 16% нараства средният размер на месечната заплата на служителите в изпълнителните агенции.

Докладът за подобряване на управлението на човешките ресурси в държавната администрация беше приет на днешното правителствено заседание.
В резултат на провежданата политика за оптимизация на държавната администрация след 1 август 2009 г. 30 структури са закрити или преобразувани с цел постигане на по-голяма ефективност и ефикасност. Числеността на централната администрация е намалена с 9954 щатни бройки или 13,84% спрямо юли 2009 г. В допълнение, щатната численост на МВР е намалена с 6000 щатни бройки. Вследствие на извършената оптимизация и въвеждането на новия модел на заплащане, средната месечна работна заплата на служителите в централната администрация нараства с 13,24%, което е пропорционално на намалението на числеността. Увеличението е постигнато без да са били необходими допълнителни бюджетни средства.
Въвеждането на новия модел на заплащане създаде ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата, а допълнителните възнаграждения са само за постигнати резултати, като справедливо отчитат приноса на всеки отделен служител. Размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати на отделен служител за една година не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати, а общият размер на разходите за допълнителни възнаграждения не може да надхвърля 30% от предвидените за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски. Оптимизацията на функциите и процесите в държавната администрация следва да продължи, тъй като по този начин се освобождава финансов ресурс, който може да се използва за последващо увеличаване на заплатите на служителите. Така се повишава конкурентоспособността на администрацията по отношение на частния сектор и позволява да се привлекат по-високо квалифицирани служители. По този начин се създава малка, ефективна и мотивирана администрация, посочва в заключение доклада.
С днешното си решение Министерският съвет възложи на Секретариата на Съвета за административната реформа в едномесечен срок да предложи мерки за ограничаване назначаването и преназначаването на служители в хипотезите по чл. 15 и чл. 16а от ЗДСл (по заместване и на непълно работно време), както и мерки за подобряване и облекчаване на конкурсната процедура за назначаване на държавни служители.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg