EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

По-скъпи газ и електричество след месеци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-скъпи газ и електричество след месеци

mail17:40 | 21.08.2024прегледи 590 коментарикоментари 0


Анди Зомер, ръководител на групата за фундаментален анализ и моделиране, Axpo Solutions AG

Метеорологичните условия през юли продължиха да бъдат основен фактор, определящ динамиката на европейските и световните енергийни пазари. В Югоизточна Европа се наблюдаваха необичайно високи температури, които предизвикаха повишено търсене на охлаждащи мощности, а това, в съчетание с незначителните валежи, доведе до повишаване на цените на електроенергията до цени, достигащи над 500 евро за мегаватчас в някои региони.

Аналогично, високите температури в Североизточна Азия повишиха търсенето на енергия, а това от своя страна - и цените на въглищата, поради възловата роля на Китай на световните пазари на въглища. По отношение на предлагането ураганът в САЩ наруши пазарите на втечнен природен газ, с което подчерта уязвимостта на региона, който изнася толкова газ, колкото Норвегия - най-големият доставчик на тръбен газ в Европа.

Въпреки тези предизвикателства, месец юли премина спокойно за европейските енергийни пазари, като се избегнаха изключително високите цени, наблюдавани по време на предишни горещини. Освен това Европа продължи да попълва запасите си от газ с ускорени темпове, с което намали рисковата премия за тази зима. Въпреки това, бичите рискове се запазват. 

По отношение на електроенергията значителното производство на френска ядрена енергия, както и солидното производство на водноелектрическа енергия в Швейцария и скандинавските страни, осигуриха гъвкавост на системите във възходяща посока и предотвратиха по-нататъшно повишаване на цените.

През последните седмици произведената във Франция ядрена електроенергия достигна горната граница на диапазона в периода 2016-2023 г., като имаше съвсем незначително ограничаване на производството, поради проблеми с температурата на речните води.

За отбелязване е, че само един френски ядрен реактор бе засегнат от високите температури на речните води през юли, което показва значително подобрение в сравнение с предишни лета, когато бяха засегнати много реактори в Южна Франция.

Все пак  в началото на август EDF предупреди за потенциално намаляване на производството на четири ядрени електроцентрали в Югоизточна Франция, дължащо се на горещините, като подчерта високата им чувствителност към по-нататъшно повишаване на температурите в реките.

В същото време запасите от водни ресурси в Швейцария нараснаха с повече от 10 процентни пункта над петгодишната средна стойност за юли, което повиши степента на използване на водните ресурси.

Това увеличение вероятно се дължи на по-интензивния износ за Италия на фона на съобщението на френския електропреносен оператор RTE за намаляване на износа на изток - решение, което доведе до това, че прогнозната цена на електроенергията във Франция е значително по-висока от прогнозната цена на електроенергията в Италия за месеците август и септември.

В перспектива се очаква температурите в Югоизточна Европа да останат по-високи от нормалните, което ще подкрепи пиковите стойности на цените на електроенергията, докато силните валежи в Скандинавските страни ще ограничат евентуални скокове на цените. 

По отношение на горивата цените на газа се понижиха поради високите нива на запасите, увеличените доставки от Норвегия и Обединеното кралство и вероятността транзитът на газ през Украйна да продължи и през 2025 г., като Азербайджан замени руските потоци.

Независимо от това, доставките на втечнен природен газ за Европа се запазиха стабилни и продължават да бъдат значителен бичи риск, като се има предвид силната зависимост на континента от вноса на втечнен природен газ, конкуренцията с Азия за попълване на зимните запаси и сезона на ураганите в Северния Атлантически океан.

Цените на квотите в рамките на Схемата за търговия с емисии на ЕС се движеха колебливо на фона на трайно слабото търсене от страна на промишлеността и голямото производство на електроенергия с ниски въглеродни емисии. Малко по-ниските от очакваните приходи от продажбите от фондовете на ЕС за иновации и модернизация през 2025 г., наред с други събития, подкрепят нашата дългосрочна перспектива за увеличение на цените.  

И накрая, но не на последно място, значителните загуби на световните финансови пазари намалиха оптимизма за икономическо възстановяване, най-вече поради очакванията Федералният резерв на САЩ да отхвърли призивите за значително намаляване на лихвените проценти през септември.

Наред с това потенциалната ескалация на конфликта между Иран и Израел и превръщането му в по-широкообхватна криза в Близкия изток се очертава като значителен геополитически риск, който може да доведе до повишаване на цените на газа поради ограничаване на производството в Израел и по-голямо търсене на внос на втечнен природен газ от Египет.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg