АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Повече праскови и нектарини на европейския пазар
ИнтелиАгро, бюлетин
Въпреки лошите метеорологични условия в периода на цъфтеж, производителите във Франция се радват на добри количества от праскови и нектарини в началото на кампанията. По данни на френското Министерство на земеделието, очакванията са тазгодишното производство на тези костилкови плодове да достигне 215 хил. т., пише freshplaza.com. Това количество е с 4% по-високо от реколтата през 2016 г.
Тенденция на ръст в реколтата се забелязва и при съседните на Франция страни. Испанската продукция през тази година ще се увеличи с 9%, а в Италия с 5%. В Гърция очакваният ръст е най-голям - 49% спрямо миналогодишните добиви.
В същото време, прогнозите в Испания са обемът на тазгодишната продукция от праскови Парагайо да надхвърли този на традиционните червени праскови, отбелязва laverdad.es. В района на Мурсия плоският плод вече е най-отглеждан от всички костилкови. Успехът на този сорт се крие в ниските цени, резултат на големите количества, които се предлагат на вътрешния пазар.
Конфедерацията на селскостопанските кооперации в Испания оценява националното производство на парагайо на малко над 314 хил. т. - с 12,3 % повече от 2016 г. Реколтата от традиционни червени праскови вероятно ще достигне около 309 хил. т. Увеличението тук е с 6.5% на годишна база. Ръст се очаква и при обемите от нектарини до 585 хил. т. - с 9% над 2016 г.
Испания е водеща от европейските държави в производството на плоските праскови парагайо. Най-разпространени са в района на Каталуния (Лейда), където очакванията са количествата през този сезон да достигнат 122 хил. т. През настоящата кампания този сорт се превърна в основен плод за района на Мурсия - прогнози за реколта от 87 хил. т. (+9%). На второ място за тази област са нектарините със 70 хил. т. (+17%), следват кайсиите с 57 хил. т. (-30%) , червени праскови с 26 хил. т. (+30%) и сливи с 16 хил. т. (-11%).
Нарастващата производителност се отразява негативно върху цените на едро на прасковите парагайо. Това е костилковият плод с най-ниска цена в страната. По последни данни на Съвета по селско стопанство, цените на едро в средата на месец юни варират между 0,35 и 0,50 евро/кг. Цената на кайсиите е между 0,50 и 0,60 евро/кг., докато тази на нектарините - 0,40 до 0,50 евро/кг.
Същевременно, съгласно данните представени в Индекс на цените на храните по произход и предназначение (Index of Prices of Food at Origin and Destination - IPOD), издаден от земеделския съюз Coag, цените на дребно са в пъти по-високи от тези на едро, като достигат до 3,5 евро/кг. От земеделския съюз твърдят, че настоящите цени на едро не покриват производствените разходи, като това може да накара много от производителите да изоставят част от насажденията.
Tweet |
|