EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Подобрение на потребителското доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подобрение на потребителското доверие

mail08:10 | 09.08.2024прегледи 483 коментарикоментари 0


Общият показател на доверие на потребителите през юли 2024 г. нараства с 5.6 пункта спрямо априлското си равнище (от -14.0% на -8.4%). Подобрение на потребителското доверие се отчита както сред населението в градовете, така и сред това в селата - съответно с 4.5 и 8.8 пункта.

Според оценките на потребителите общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца се подобрява, като и очакванията им за следващите дванадесет месеца са благоприятни (виж фиг. 3 от приложението). По-позитивни в сравнение с три месеца по-рано са и оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Относно безработицата в страната през следващите дванадесет месеца, прогнозите са, че тя ще остане приблизително на равнището си от предходното наблюдение (от 13.6 на 13.3 пункта на балансовия показател) .

Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо спрямо оценките, регистрирани през април. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

През юли се регистрира леко подобрение на общата оценка на условията за спестяване при настоящата икономическа ситуация в страната, като се наблюдава и известна положителна промяна в очакванията за следващите дванадесет месеца.

Последната анкета отчита и малко по-позитивна нагласа в намеренията на потребителите да извършват разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1219