EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Подуправителят на БНБ Цв.Гунев отстранен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подуправителят на БНБ Цв.Гунев отстранен

mail06:30 | 04.12.2014прегледи 1134 коментарикоментари 0


Софийският градски съд (СГС) отстрани от длъжност подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев, предаде БГНЕС.

Решението на градските магистрати не е окончателно и може да бъде обжалвано. Ако това се случи, делото в Софийския апелативен съд е насрочено за 11-и декември.

По-рано днес прокуратурата повдигна второ обвинение на подуправителя на БНБ - за нарушение на служебните му задължения и е с дата 25-и ноември. По време на заседанието на СГС по второто искане - Гунев да бъде отстранен от длъжност, адвокатите му отбелязаха, че Гунев е на работа от 24-и ноември, а на следващия ден му е предявено новото обвинение. Прокуратурата иска отстраняването от длъжност на Гунев, защото според тях служебното му положение ще попречи на обективното всестранно и пълно изясняване на делото.

"Хоризонт" припомня, че Гунев е един от обвиняемите по делото за източване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) заедно с мажоритарния й собственик Цветан Василев, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

Прокуратурата вече веднъж настояваше за това пред съда през септември. СГС, а след това и Софийският апелативен съд (САС) обаче отхвърлиха искането, приемайки, че разследващите не разполагат с никакви данни, че е възможно Гунев да упражни натиск над свидетели или да попречи по някакъв друг начин на хода на досъдебното производство.

Гунев е обвиняем от 16 юни, като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й.  


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg