EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Полша: Спад на индустриалния обем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полша: Спад на индустриалния обем

mail14:45 | 26.06.2024прегледи 170 коментарикоментари 0


Обемът на индустриалното производство в Полша се свива неочаквано през май, след като се повиши значително през април.  Това показват данните на полската статистика, цитирани от ДПА. Индустриалното производство е намаляло с 1,7 процента на годишна база, след като за април е отчетено, че се е повишило с 7,8 на сто.

Резултатът, отчетен през май, е под очакванията на икономистите, които прогнозираха, че обемът на индустриалното производство в Полша ще се увеличи с 1,5 на сто през миналия месец. 

Сред секторите, които допринасят най-много за спада, са минната индустрия и добива от каменни кариери, при които е отчетено намаляване на продукцията с 2,3 на сто на годишна основа. Производственият сектор се е свил с 1,9 на сто, а доставките за електричество, природен газ и топлоенергия отбелязват спад от 2,3 на сто.  На месечна база индустриалното производство през май намалява с 4,6 на сто спрямо април, когато беше отчетен спад от 2,3 на сто. 

Полската статистическа служба отчита още, че цените на производител през май са намалели със 7 на сто на годишна основа (спрямо май 2023 г.). През април беше регистриран годишно понижение на цените на производител в Полша с 8,5 на сто. 

Данните на полската статистика показват още, че средните брутни заплати и трудовите възнаграждения в сектора на промишлеността са или увеличени с 11,4 процента спрямо май 2023 г. На месечна база обаче, спрямо юли, те намаляват с 2,9 на сто.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg