EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Понижение при цените в промишлеността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Понижение при цените в промишлеността

mail13:01 | 02.08.2024прегледи 496 коментарикоментари 0


Общият индекс на цените на производител се понижава с 0.4% през юни 2024 г. спрямо предходния месец. Намаление се наблюдава в добивната промишленост - с 2.2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%, и в преработващата промишленост - с 0.2%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на основни метали - с 1.8%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм, както и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с по 1.0%. Увеличение на цените се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2.7%.

Общият индекс на цените на производител през юни 2024 г. е с 0.3% под нивото от същия месец на 2023 година. Намаление на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.7%. Увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 11.0%, и в преработващата промишленост - с 2.6%.

Покачване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на изделия от каучук и пластмаси - с 10.7%, производството на компютърна  техника, електронни и оптични продукти - с 9.5%, производството на основни метали - с 9.3%. Съществено намаление на цените се наблюдава при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 10.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8.4%, и производство на лекарствени вещества и продукти - с 5.6%.

2. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 0.9% през юни 2024 г. спрямо май 2024 година. Понижение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.8%, увеличение се регистрира в преработващата промишленост  - с 0.1%, а добивната промишленост остава на равнището от предходния месец.

По-високи цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на електрически съоръжения - с 1.2%, производството на текстил и изделия от текстил, без  облекло - с 1.1%. Намаление на цените е регистрирано при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 2.6%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 2.8% в сравнение с юни 2023 година. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.1%. Увеличение се наблюдава в добивната промишленост - с 11.3%, и в преработващата промишленост - с 1.1%.

Спрямо юни 2023 г. нарастване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 8.2%, и производството на облекло - с 8.0%. Намаление на цените е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9.4%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 8.7 %, и производството, некласифицирано другаде - с 4.1%. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg