EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Посланията от срещата на Г-20

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Посланията от срещата на Г-20

mail09:10 | 17.11.2014прегледи 831 коментарикоментари 0


Срещата на Г-20 изпрати недвусмислено послание на Русия да прекрати намесата си в Украйна, защото в противен случай рискува налагането на още санкции, заяви британският премиер Дейвид Камерън. Руският президент Владимир Путин отпътува първи от срещата в Бризбейн, на която бе подложен на критики заради намесата на Москва в Украйна.

Владимир Путин окачестви разговорите като "конструктивни", но каза, че не е удовлетворен от двустранните си срещи, защото събеседниците му го обвинявали за неща, които са извън контрола на Русия:

Всичките ми двустранни срещи бяха посветени изключително и само на Украйна. Струва ми се, че с колегите успяхме добре да разберем взаимните си позиции. Но доколко това ще ни помогне, колко бързо ще успеем да решим проблемите в украинската криза, не мога да отговоря.

Така наречените "санкции" на първо място вредят на световната икономика и на нас и пречат на постигането на споразумение на форума на Г-20, каза руският държавен глава. Той определи като голяма грешка икономическата блокада, наложена от властите в Киев на сепаратистките региони на изток и добави, че ще обсъди проблема с украинския си колега Петро Порошенко.

Американският президент Барак Обама отправи едни от най-острите си критики досега към руския президент:

Ако продължи по пътя, по който е тръгнал - да нарушава международните закони, да осигурява тежко въоръжение на сепаратистите в Украйна, да погазва споразумението, което прие само преди няколко седмици - Минската спогодба, която би ни осигурила път за дипломатическо решение, тогава изолацията, в която се намира Русия в момента, ще продължи.

Премиерите на Канада и Великобритания, Стивън Харпър и Дейвид Камерън на свой ред отправиха остри критики към Русия заради политиката й в Украйна. Кремъл категорично отрича твърденията, че Москва изпраща бойци и тежко въоръжение в помощ на бунтовниците в източните райони на страната.

Лидерите на 20-те най-развити икономики в света се споразумяха за мерки, които да повишат общия им икономически растеж с 2,1 на сто до 2018-а г. и да укрепят финансовите институции, за избегнат повторение на световната финансова криза. Заключителният документ подкрепя и глобалната борба срещу укриването на данъци и корупцията.

Срещата - истински логистичен кошмар

Големите срещи на върха са логистичен кошмар. Къде ще седнат всички? Какво ще ядат? Какво да се внесе? Няколко цифри, които да дадат представа за срещата на върха на Г-20 в Бризбейн:
- конферентният център е с размера на 24 футболни игрища;
- столовете вътре са 8392;
- общо 6300 делегати и журналисти са регистрирани;
- общо 10 000 кроасана са готови за консумация;
- положени са 100 000 метра кабели;
- сервирани 25 000 килограма плодове и зеленчуци

Автор: БНР, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg