АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Почти 100 % от внасяните цитрусови плодове идват от Турция
За 10-те месеца на тази година у нас са внесени 29 560 тона цитрусови плодове от Турция на стойност 15,5 милиона долара, което е две на сто от общия износ на южната ни съседка. Това съобщи за БТА заместник - изпълнителният директор на Асоциацията
на износителите на цитрусови плодове на Турция Али Кавак.
За сравнение - през миналата година износът за България е 24 700 тона на стойност 13 милиона долара.
Асоциацията е износител на четири вида цитрусови плодове - лимони, мандарини, портокали и грейпфрут. Повече от 90 на сто от производството на лимони и грейпфрут и над 60 на сто от производството на мандарини и портокали е съсредоточено в Южна
Турция - в района Чукурова /градовете Мерсин, Адана Хатай/.
Останалата част от цитрусовите плодове се отглеждат в Егейската част на Турция, обясни Кавак.
От асоциацията гарантират за качеството на продукцията - плодовете се отглеждат в екологично чисти условия, без да се използват препарати и изкуствени торове. Продукцията се опакова автоматично. За пренасянето й се използва специализиран
транспорт, който гарантира запазването на качеството й.
Асоциацията на износителите на цитрусови плодове в Турция, която обединява повече от 4000 фирми, планира да увеличи износа на цитрусови плодове в България през идната година. Преди седмица тя участва в Деветото международно специализирано
изложение "Interfood and Drink" в "Интер Еспо център" в София, организирано от "Булгарреклама".
Tweet |
|