АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Празник на пестила в Габрово



Четиридневен празник на пестила, известен като габровски "шоколад", започва на 22 септември в етнографския музей на открито "Етър", съобщи БТА. Програмата включва демонстрации за приготвяне на пестил на открито, дегустации, кулинарно изложение и базар на биопродукти, произведени в балканския регион, както и изпълнения на групи за автентичен фолклор.
Габровският "шоколад" е екологичен продукт - не само заради липсата на примеси при приготвянето му, а и защото технологичният процес е безотпадъчен, разказаха уредниците от музея. Варакът (плодовият сок, отделен в началото при варенето но сливите) се използва за приготвяне на домашна ракия, а костилките - за храна на животни. По думите им пестилът - вкусен, сладък и евтин, е полезен за организма и укрепва имунната система.
От музея обясниха, че международното признание на този продукт идва от участието му в Световното изложение на уникалните храни в Торино, Италия. Пестилът е вписан в Световната книга на уникалните храни "Арката на вкусовете".
При демонстрациите за приготвянето на пестил ще бъде обяснено, че това е напълно чист природен продукт, който не съдържа дори грам захар. За приготвянето му се подбират само здрави сливи. Най-използвани са сладките сортове сини сливи с ниско съдържание на вода - караджейки и маджаркини.
Пестилът е зимна храна, за която се изисква майсторство и опит, посочват от музея. Десертът на балканджиите е напълно готов около Нова година, когато постепенно се покрива с белезникав слой плодова захар. Ако е приготвен по правилата има трайност повече от пет години и през това време не загубва вкусовите си качества./БТА
Tweet |
|