EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Пране на пари чрез ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пране на пари чрез ВЕИ

mail13:00 | 08.07.2013прегледи 516 коментарикоментари 0


Компании в сектора на възобновяемите енергийни източници са се ползвали за пране на пари, обяснява ДАНС в свои доклад за 2012 година. Друг тип схеми за пране на пари спорд експертите са търговски дружества, които са регистрирани в офшорни зони.
Те обаче се ползвали предимно във фазата на разслояване на средствата, тъй като при тях трудно се установява реалният собственик както на капитала, така и на конкретните суми. Според експертите от ДАНС зелените централи се използвали в схеми за изпиране на пари, тъй като диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в България и ЕС, което предполага създаването на дружества с такава дейност. Наблюдавали се случаи, при които изграждането на подобни фотоволтаични паркове се отпускат заемни средства от офшорни компании, което затруднява установяването на източника на финансиране.
С офшорни компании са свързани основните схеми за пране на пари у нас, засечени през 2012 г. През миналата година финансовото разузнаване е спряло съмнителни операции за над 1.57 млн. евро.
Анализът на ДАНС показва, че за разлика от предходните години страната ни по-рядко се използва като транзитна за мръсните пари.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg