EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail11:15 | 11.12.2013прегледи 600 коментарикоментари 0


Парламентът се съобрази с президентското вето и прие промени в Закона за чужденците, с които отново се разрешава придобиването на статут на постоянно пребиваващ у нас срещу вложение от 1 млн. лв. в българска банка. Въпросният статут е последната крачка преди получаването на гражданство. Промените бяха приети вече веднъж, но президентът Росен Плевнелиев наложи вето, което депутатите не успяха да отхвърлят. Шефът на вътрешната комисия Атанас Мерджанов обясни вчера, че управляващите са се съобразили с искането на държавния глава, макар да не го приемат изцяло. Според Мерджанов основното притеснение на президента е било, че вложените 1 млн. лв. биха могли да се използват като обезпечение за теглене на кредит и съответно получаване на постоянен престой и от друго лице. Затова депутатите записаха изрично, че този 1 млн. лв. не може да се използва за обезпечение на кредит, уточнява "Сега".
"Дума" допълва на своя сайт информацията за случилото се в парламента с новината, че 66 202 млн. лв. ще е бюджетът за спорт за 2014 г., цитирайки думите на министър Мариана Георгиева, която увери, че парите не са по-малко от дадените през тази година. "Сумата не може да е окончателна, защото не са прогнозируеми какви ще са постъпленията от БСТ. През 2014 г. ще се финансират приоритетно 21 олимпийски спорта, предложени от БОК, а във 2-ра група те са 16", обясни Георгиева и подчерта, че някои от тях могат да си сменят местата. След като Законът за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта бъде гласуван, стадион "Българска армия" ще бъде отдаден безвъзмездно на ЦСКА. Министерството си връща от Столичната община плувния басейн "Спартак" и той ще бъде даден на "всички клубове, носещи марката Левски". Басейнът обаче няма да се стопанисва от ОСК Левски, защото законът не позволява.
Втори депутат напусна парламентарната група на ГЕРБ само за седмица - това е популярният от миналия парламент избраник Светлин Танчев, информира "Труд". С напускането му в ГЕРБ остават 95 души в НС. Ако двамата бивши ГЕРБ-ери Танчев и Георги Марков гласуват с управляващите от БСП и ДПС, властта ще може да събира кворум и да прокарва гласувания и без подкрепа и присъствие на хора от "Атака" или ГЕРБ.

13 лекари от варненския тубдиспансер, който обслужва цяла Свероизточна България, са подали заявления за напускане, информира шефът на здравното заведение д-р Станимир Киряков вчера. По негови думи персоналът не е получавал заплати от август, условията, в които работи са много лоши, пише "Дума". "Нямаме отопление от 2 години. Температурата в сградата в момента е около 11 градуса", обяснява д-р Киряков.
"БСП умува как да се пуши в кръчмите за ЧНГ", разкрива "Труд". Днес парламентът ще обсъжда на първо четене законови промени, които предвиждат либерализиране на забраната за тютюнев дим в заведенията. Социалистите, които са вносители на поправките, трудно ще съберат подкрепа сред депутатите за отпадането на тоталната забрана за пушене на закрито. Дори и в групата на червените има избраници, които са решени да гласуват "против" или "въздържал се". Въпреки това от БСП ще направят опит да гласуват поправките за тютюневия дим и на второ четене до 20 декември.
"24 часа" продължава здравната тема с новината за отстраняването на двама ръководители от болница "Пирогов" - директорът на Отделението по анестезиология д-р Цветан Борисов и ръководителят на Комплекса по урология д-р Славчо Кънчев.
Дотук се стигна след конфликт в болницата между уролози, от една страна, и д-р Борисов, от друга. Отстраняването им ще продължи до изясняване на случая, поясняват от "Пирогов". Вестникът съобщава и за назначението на Илия Баташки за директор на МВР болница. Две седмици, след като той напусна парламента и стана зам.-шеф на МВР болница, вече е и директор на това здравно заведение.
Директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече ще се избира от Управителния съвет, а не от парламента, съобщава "Новинар". Това решиха във вторник депутатите. Те приеха на първо четене промените в Закона за здравното осигуряване. Предвижда се кандидатите за ръководител на НЗОК да минават през конкурс. Шефът на касата пък ще се избира за срок не повече от 5 години.

Със 78,26% се е увеличило за последните седем месеца усвояването на евросредствата по двете оси на оперативната програма (ОП) "Човешки ресурси", които се управляват от МОН. Това съобщи вчера министър Анелия Клисарова по време на представяне в НДК на бъдещата ОП "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020", каквато България ще има за пръв път, след като за досегашния програмен период 2007-2013 г. не я направи, съобщава "Дума". Приложната наука, професионалното образование и намаляването на отпадащите ученици ще насърчава новата оперативна програма в областта на знанието за 2014-2020 г.
За "Изненадващ изпит по математика за гимназисти" алармира "Труд". На тест за външно оценяване по този предмет ще трябва да се явят някои ученици от 11-ти и 12-ти клас през идната година. Целта на теста е да провери нивото и знанията на учениците. "Това не е матура или изпит, това е препитване", заявиха от Министерството на образованието и отрекоха проверката да е заради лошите резултати на нашите ученици в изследването PISA.

100 частни фирми източвали с години пари от бюджета на МВР чрез договори със служба "Сигналоохранителна дейност" (СОД), е новината от първа страница на "Труд". За аферата съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, посочвайки скандален договор за 10 години между фирма "Стронг Ес" ООД и подизпълнителя - Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). От контракта се вижда ясно, че приходите са за фирмата, а разходите - за полицията.

"Руснаци искат да купят ЦУМ", е водещото заглавие на "Стандарт". Те пратили офертата си до собственика му Георги Гергов, пояснявайки, че искат да превърнат магазина в Музей на православието. "Не продавам ЦУМ, нито го заменям за акции. Готов съм обаче да го дам под наем", обясни пред ежедневника г-н Гергов.

Финансистът Емил Хърсев смята, че отговор на въпроса "Свършва ли депресията?", ще може да бъде даден догодина през април месец. На страниците на "24 часа" той разяснява присъствието в българската икономика на феномена "конкурентноспособност на беднотията". В рубриката "Демоскоп" изданието цитира данни от гражданското наблюдение на Националния план за изпълнение на Десетилетието на ромското включване 2005-2015 г. и Националната стратегия за интеграция на ромите в България през 2012 г., според които ескалиращата дискриминация и антиромското говорене са сред най-големите пречки за интеграцията на ромите у нас. Всеки трети от ромите е без здравна осигуровка и джипи. 60% от тях нямат топла течаща вода в къщите си, които са изградени от кирпичени тухли. 75% от анкетираните споделят, че улиците в квартала им не са асфалтирани. В кварталите с ромско население няма детски градини, училища или полицейско управление. В 32% от ромските квартали няма достъп до интернет, 60% споделят, че в техния квартал няма публичен транспорт.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов откри разширението на галерията на Терминал 2 на летище София, отразява събитието "24 часа". Стойността на обекта е около 2 млн. лева. Съоръжението ще осигури допълнителни три входа и изхода - за обслужване на пътниците на отдалечени стоянки и от ръкав. Инсталирани са допълнително и два асансьора за обслужване на хора в неравностойно положение. "В отделни коридори са отделени съобразно изискванията на ЕК за безопасност пътниците от трети страни и впоследствие тези от шенгенското пространство", обясни шефът на летището Христо Щерионов. Министър Папазов отбеляза, че съоръжението притежава 3Б категория, позволяваща на самолетите да кацат при видимост 75 метра, каквато имат малко летища в света. При лоши метереологочни условия няма да се налага самолетите да бъдат пренасочвани и няма да бъдат отлагани полети, а пътниците няма да преживяват всички неудобства, свързани с това.

Източник: БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1338