EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Преглед на печата – 23 октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата – 23 октомври

mail09:21 | 23.10.2013прегледи 521 коментарикоментари 0


Властта влиза в тежък сблъсък с банките. Управляващите от БСП и ДПС готвят проектопромени в Закона за кредитните институции, които из основи ще променят правната база на кредитирането. Според тях лихвите по всички заеми ще се определят само на базата на пазарни индекси, отпадат всички такси по кредитите, включително за предсрочно погасяване. Дава се възможност част от заема да не се връща, ако ипотекираното жилище е единствено за клиента и продажбата му не стига да го погаси, информира "Труд".

"Стандарт" отделя подробно внимание за Бюджет 2014. Според шефа на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова в него са заложени 1,4 млрд. повече приходи от данъци. Според нея тези пари ще дойдат от нормалното икономическо развитие, борбата със сивата икономика и контрабандата. Вестникът пише още, че най-бедните пенсионери ще получат 50 лева отгоре за Коледа.

Правителството даде заден за 10-процетните съкращения на чиновниците. Финансовият министър Петър Чобанов беше дал срок на ведомствата до 14 октомври да представят проектобюджетите си, в които те да са калкулирани. След обсъждане обаче положението се промени - до края на годината всяко ведомство ще трябва да докладва за дейностите и необходимите щатове за извършването им, пише "Преса".

Около 63 милиона лева са забавените заплати от началото на годината, посочва "Дума", като цитира изпълнителния директор на Главната инспекция по труда. Нарушенията по заплащането на труда продължават да имат най-висок относителен дял - те са 19% от общия брой на нередностите.

С 30-40% ще се увеличи цената на водата през следващите 10 години заради инвестициите, които трябва да бъдат направени във ВиК системите на страната, отбелязва "Капитал Дейли", като цитира заместник-министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Според вестника държавата ще подпомага сметките за ВиК услугите за социално слабите.

Нов скандал в здравеопазването - болници плащат на линейки и джипита, за да им осигуряват пациенти. За това алармира директорът на болница "Света Екатерина" професор Генчо Начев. Според него, тарифата за личните лекари в София е от 120 до 240 лева, пише по темата вестник "Преса".

Държавата ще казва от колко и какви първокурсници ще има нужда, останалите ще бъдат на свободен прием, посочва "24 часа", като цитира образователния министър Анелия Клисарова. Идеята ще залегне в стратегията за висшето образование.

Изненадващите коалиции в кабинета продължават да произвеждат скъпоструващи на България новини. ГЕРБ и БСП застанаха зад Атака и подкрепиха предложеното от нея решение да се удължи мораториумът за продажбата на земя на чужденци до 2020 година. Единствено ДПС гласува против. Това се случва ден след като Европейската комисия отхвърли искането на Румъния да не отваря напълно пазара си на земя за чужденци, информира "Сега".

"Монитор" публикува интервю с външния министър Кристиан Вигенин. Разширяването на Евросъюза и споровете с Македония, бежанците и ромите са част от темите в разговора.

Брюксел може да прекрати превода на евросредства.
Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е предупредил, че плащанията ще спрат на 15 ноември, ако 2 милиона и 700 евро не бъдат преведени в хазната на Комисията, съобщава "Новинар"./БНР
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5634