АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Пред Ботаническата градина –уникални храни
Днес бе открита първата регионална среща на общности, произвеждащи традиционни храни - "Тера Мадре Балкани". Символичния пазар се намира пред Университетската ботаническа градина в София, като там могат да се дегустират сирена, колбаси, вино, кисели млека, мед и сладка от Балканите.
Представени са уникални храни от България и Италия. На място млади хора приготвят хляб.
Паоло ди Кроче, генерален секретар на Slow Food International - неправителствена екогастрономическа организация, призова да се противопоставим на индустриалната система за хранене, осъдена на всякъде по света. По думите му индустриалното производство на храни е една от причините за климатичните промени. "Ние губим своята биологично разнообразие, своята хранително-вкусова национална идентичност и личната си идентичност", каза ди Кроче.
Тера Мадре /в превод от италиански - Майката Земя/ е световна среща на общности, произвеждащи традиционни храни и трибуна на дребни фермери, производители на храни, готвачи, учени и младежи от цял свят, които обсъждат как да се подобри качеството на нашата храна и да се постигне устойчиво развитие, опазване на природата и справедливо възнаграждение за производителите.
В мероприятието участват над 160 представители от България, Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия и Косово и Италия. От първото събитие в Торино през 2004 г. форумите Тера Мадре - национални и световни, са довели до значителен брой проекти, които активизират обмяната на знания в глобален мащаб, припомниха организаторите.
Снимки: www.cross.bg
Tweet |
|