АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Предлагат защитна цена на хляба
Хлебопроизводители предлагат да се въведе минимална защитна производствена цена на хляба, която за хляб от 700 грама не би трябвало да бъде по-малко от 80-90 стотинки. Това съобщи Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
Тя отбеляза, че това са разчети към днешна дата, като трябва да се имат предвид промените в цената на брашното.
Според нея въвеждането на цената ще извади "на светло" т. нар. "сив сектор" в бранша, който по думите й е 60 процента. Кукушева посочи, че "сивата икономика" се изразява в необявени продажби, суровини, които се движат без фактура, неплащане на осигуровки и данъци, както и че много от фирмите произвеждат тестени и сладкарски изделия, без да са регистрирани по Закона за храните.
Общо 460 000 тона брашно е изтъргувано за миналата година по документи, а за да се изхрани населението, е необходим един милион тона, заяви Кукушева.
Тя посочи за пример Гърция, където е въведена минимална защитна цена и съответно "сивият сектор" е само 2 процента. Там тази цена на хляб от 500 грама е 2.20 евро. С въвеждането на същата мярка и у нас ще можем да говорим за качество и безопасност на хляба, отбеляза Кукушева. Тя добави, че на някои места сега се предлага хляб за 0.35 лева.
Кукушева посочи, че от 1 ноември ще бъде въведена запазена марка за качеството на изделията и тя ще бъде отбелязана в етикетите на всички членове на федерацията. Така потребителите ще могат да разпознаят продукта, заяви председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
Tweet |
|