АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Преработваме все повече агросуровини
Повишава се делът на преработката на собствена продукция в агробизнеса. Износът на хранителни продукти с по-висока добавена стойност се увеличава през миналата година и през първото полугодие на 2018 г., показва статистиката. Това е най-важната положителна тенденция в агротърговията на България, съобщава Фермер.бг.
Зърнените и техническите култури продължават да са най-голям дял в производството на селскостопанска продукция. Но ефектът от появата на нови преработвателни мощности - мелници,маслобойни и спиртоварни, е, че повече базисна продукция се задържа в България, вместо да се изнася като суровина с малък марж.
За пример може да послужи преработката на слънчоглед. Производителите на олио се радват на много добри печалби, а имат и перспективи на пазарите в Западна Европа и Близкия Изток, където палмовото масло се замества със слънчогледово.
А царевицата освен за фуражи отива и в спиртоварните.
Това че агросуровините, се използват за преработка не само повишава печалбите, но стимулира и да се обръща внимание на качеството им.
Tweet |
|