АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Проверки на млечни продукти по училища
Поради изнесена в медиите информация за доставяни некачествени продукти по европейската схема „Училищно мляко“, ДФ „Земеделие“ съвместно с представители на БАБХ започват проверки на одобрените кандидати по програмата.
По схемата „Училищно мляко“ следва да се разпределят единствено мляко и млечни продукти, включени в списъка по приложение № 3 от Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема „Училищен плод" и Схема „Училищно мляко", а именно: прясно пастьоризирано мляко с масленост 2%, кисело мляко с масленост 2%, бяло саламурено сирене и кашкавал с конкретни параметри.
Допустимите по схемата продукти следва да са произведени от сурово мляко, което отговаря на изискванията на приложение III, секция IX, глава I, т. 3 от Регламент (ЕО) № 853/2004. Млечните продукти трябва да са произведени в одобрени обекти на територията на ЕС и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Неиндивидуалните опаковки могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебни заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна, регистрирани по реда на чл. 12 от Закона за храните.
Прясното пастьоризирано, както и киселото мляко следва да се доставят единствено в индивидуални опаковки, независимо дали учебните заведения разполагат с помещения, регистрирани по чл.12 от Закона за храните.
Доставяните в учебните заведения млека и млечни продукти трябва да носят идентификационна маркировка в съответствие с приложение II, раздел I от Регламент (ЕО) № 853/2004 и да бъдат придружавани по време на доставката и транспортирането от търговски документ (съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) № 931/2011 на Комисията от 19 септември 2011 г.)
Всеки продукт, който не отговаря на посочените по-горе критерии е абсолютно недопустим по европейската програма „Училищно мляко“ и не следва да бъде приеман и раздаван на учениците и децата в учебните заведения. В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето.
Tweet |
|