АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Продължава поскъпването на зеленчуците
06:59 | 21.09.2021 2151 коментари 0
Повечето зеленчуци са поскъпнали и през третата седмица на септември (13-17), а най-много е нараснала цената на корнишоните, пипера, зелето и картофите. Това показва последният седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Изключения правят доматите от полето и оранжерийните краставици, които са поевтинели.
Като основна причина за поскъпването не само на зеленчуците и плодовете, но и на повечето основни храни бе посочен лошият климат от председателя на ДКСБТ Владимир Иванов."И по-конкретно засушаването(през юни и юли), което е най-мощният фактор за поскъпването, а не поскъпването на ресурсите, не и ценовите паники", поясни в интервю за БНТ преди три дни той, като подчерта, че заради климата количествата на хранителните продукти са по-малко и е нормално това да се случва при плодовете и зеленчуците. "Няма как спадналото предлагане да не повлияе върху цените", допълни Владимир Иванов. Той каза още, че през август разликата в потребителската кошница беше 10 лева, а до 14 септември тя е 6 лева, което означава, че има успокояване на пазара, защото излизаме от туристическия сезон и търсенето намалява. Най-вероятно заради това през първите три седмици на септември поскъпването на храните продължава, но забавя темпа си на нарастване. В крайна сметка през отминалата трета седмица на септември има ново рекордно девето поредно седмично поскъпване на храните на едро по стоковите борси и тържищата, при това за първи път през последните пет години, сочат обобщените данни на стоковия регулатор. Малко странно, но според последния бюлетин на ДКСБТ през отминалите пет работни дни храните на едро са спаднали с незначителните 0.06%, което е в рамките на статистическата грешка. Предположенията за допусната грешка се основават на факта, че от всичките 37 хранителни продукта, включени в бюлетина на ДКСБТ, 26 са поскъпнали, 9 са поевтинели и два са без промяна. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 17 септември е на ниво от1.625 пункта, докато на 10 септември е бил 1.626 пункта или седмично понижение с 0.06%. В предишните осем седмици цените на едро на храните са се повишавали, съответно: с 0.25% (6-10 септември), с 0.50% (30 август - 3 септември), с 2.22% (23-27 август), с 2.26% (16-20 август), което показва забавен темп на поскъпване. През предишните четири седмици цените също са се увеличавали, но неравномерно: с 0.65% (9-13 август), с 1.52% (2-6 август), с 0.73% (26-30 юли) и с 2.39% (19-23 юли). Така общото повишение с натрупване за деветте поредни седмици е с10.46 на сто, като приемаме, че няма грешка в данните за ИТЦ за отминалите пет работни дни. Месечната равносметка За 17 дни от началото на септември цените на храните на едро са нараснали с 0.68 на сто, а за целия август повишението е с 6.65%. За юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ. От тях става ясно, че последният спад на цените започва през първата работна седмица на юли (28 юни - 2 юли), когато храните по стоковите борси и тържищата поевтиняха с 1.47%, през следващите две (5-9 юли и 12-16 юли)цените спаднаха съответно с 2.98% и с 1.87 на сто. През първия летен месец юни, както и през предишните два месеца - май и април, посоката на цените на храните на едро по стоковите борси и тържищата всяка седмица бе различна - две седмици поевтиняваха, две поскъпваха. Месечната равносметка за юни е средно понижение с 0.23%. Така за трите летни месеца - юни-август, с натрупване цените на едро са поскъпнали с 5.22 на сто, въпреки поевтиняването на храните по борсите и тържищата през юни и юли. От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30ноември тази година), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 3.90%, колкото и от началото на 2021 година. На годишна база, спрямо 17септември 2020 година, ИТЦ се е повишил с11.60% (от 1.461 пункта), сочат обобщените данни от бюлетинитена ДКСБТ. Седмична равносметка показва, че продължава тенденцията заедно с постоянното поскъпване да намаляват ценовите разлики на храните по области. През отминалите пет работни дни (13-17 септември) разликата между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ във всички областни центрове, е следната: най-голяма е разликата от 3.72 лева при кравето сирене (от 5.28 лв./кг в Добрич до 9.00 лв./кг в Пловдив); 3.68 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 9.12 лв./кг в Русе до 12.80 лв./кг във Враца); при каймата смес разликата е 3.60 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново); 2.97 лева е разликата при захарта (от 1.22 лв./кг в Добрич до 1.75 лв./кг в Бургас); при зрелия фасул разликата е 2.70 лева (от 2.10 лв./кг в Шумен до 4.80 лв./кг в София); 2.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Бургас); при ориза разликата е 1.35 лева (от 1.65 лв./кг в Смолян до 3.00 лв./кг в Пловдив); 1.20 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.30 лв./литъра в Хасково до 3.80 лв./кг в Пловдив); при брашното тип 500 разликата е 0.72 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.40 лв./кг в София); 0.09 лева е разликата при яйцата (от 0.16 лв./броя в София до 0.25 лв./броя в Смолян). При основните месни, млечни и други хранителни продукти на седмична база само три са поевтинели, а 17 са поскъпнали, като трендът е в нормални граници, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти - от минус 1.8% до плюс 5.0 на сто. Най-много са поскъпнали яйцата (+5.0% до 0.21 лв./броя), следвани от брашното тип 500 (+2.8% до 1.09 лв./кг), захарта (+2.2% до 1.42 лв./кг), пилешки кренвирши (+1.0% до 4.16 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.9% до 5.65 лв./кг), кравето сирене (+0.7% до 7.27 лв./кг), слънчогледовото олио(+0.6% до 3.19 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (+0.5% до 1.93 лв./броя), зрелия фасул (+0.5% до 3.77 лв./кг), лещата (+0.4% до 2.60 лв./кг), замразеното пиле (+0.4% до 4.60 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.3% до 9.20 лв./кг). Най-много е поевтинял оризът (-1.8% до 2.20 лв./кг), следван от прясното мляко (-0.6% до 1.80 лв./кг) и кашкавалът "Витоша" (-0.4% до 11.60 лв./кг). На годишна база, спрямо 17септември 2020 година, поскъпналите месни и млечни храни на едро също са значително повече от поевтинелите. Най-много е повишена цената на кашкавала "Витоша" (+0.94 лева от 10.66 лв./кг преди година), следван от трайния варено-пушен салам (+0.56 лева от 8.64 лв./кг), замразеното пиле (+0.46 лева от 4.14 лв./кг). Поевтинели са зрелият фасул (-0.19 лева от 3.96 лв./кг) и оризът (-0.16 лева от 2.32 лв./кг). При зеленчуците наблюдавани от ДКСБТ, преобладават поскъпналите, като трендът при тях по това време на годината е по-широк - от минус 5.2% до плюс 6.9 на сто. Както посочихме най-много са поскъпнали корнишоните (+6.9% до 2.02 лв./кг), следвани от зеления пипер (+2.6% до 1.55 лв./кг), картофите (+1.4% до 0.74 лв./кг), зрелия кромид лук (+1.2% до 0.86 лв./кг), червения пипер (+1.1% до 1.87 лв./кг), полските краставици (+1.1% до 1.79 лв./кг), зелето (+1.0% до 1.01 лв./кг), морковите (+1.0% до 1.02 лв./кг). Без промяна в цената са оранжерийните домати (до 1.71 лв./кг). Поевтинели са само полските домати (-5.2% до 1.28 лв./кг) и оранжерийните краставици (-3.8% до 2.00 лв./кг). На годишна базавсички зеленчуци са поскъпнали, като най-много е нараснала цената на оранжерийните краставици (+0.67 лева от 1.33 лв./кг преди година), следвани от червения пипер (+054 лева от 1.33 лв./кг), полските краставици (+0.54 лева от 1.25 лв./кг), зеления пипер (+0.45 лева от 1.10 лв./кг). При плодовете на седмична база преобладават поевтинели, като за тази група храни трендът също е доста широк от минус10.2% до плюс 5.6 на сто.ДКСБТ отчита поскъпване само на прасковите (+5.5% до 2.10 лв./кг) и пъпешите (+1.9% до 1.10 лв./кг), а най-много са поевтинели ябълките (-10.2% до 1.32 лв./кг), следвани от гроздето (-5.6% до 1.69 лв./кг), дините (-4.3% до 0.44 лв./кг) и бананите (-0.5% до 2.06 лв./кг). На годишна база има паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите. Най-много се е повишила цената на прасковите (+0.48 лева от 1.62 лв./кг преди година), следвани от гроздето (+0.14 лева от 1.55 лв./кг). Поевтинели са ябълките (-0.08 лева от 1.40 лв./кг), дините (-0.04 лева от 0.48 лв./кг), бананите (-0.01 лева от 2.07 лв./кг). 3е-news.netTweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg