EUR 1.9558
USD 1.8784
CHF 2.1094
GBP 2.3506
CNY 2.5920
you tube
mobile version

Произведеното българско вино намалява с 16%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Произведеното българско вино намалява с 16%

mail15:50 | 15.06.2011прегледи 753 коментарикоментари 0


С 16% намалява произведеното вино в страната през 2010 г. спрямо 2009 г. Това се посочва в одобрения днес от кабинета доклад за лозаро-винарския сектор, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. Общото състояние на винените лозя през изминалата година се приема като не особено добро. Основната причина за това са променливите климатични условия. Количеството на преработеното грозде през 2010 г. е 148 454 т, а количеството на произведените вина. Общото количество на произведените спирт, дестилати и спиртни напитки в България през 2010 г. е 82,8 млн. литра, количеството на внесените спирт, дестилати и спиртни напитки е 11,5 млн. литра, като са реализирани 84,9 млн. литра.
Износът на българско вино за 2010 г. достига 57,6 млн. литра при 53,7 млн. литра през 2009 г. Най-голям дял в структурата на износа заема Русия, където експортът е увеличен с близо 10 на сто – до 32 млн. литра вино.
От общия бюджет, определен за 2010 г. по "Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор" – 21,2 млн. евро, са изплатени общо 14,3 млн. евро (67,43%).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg