АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Производителите на пармезан в паника
Кризата е по-опустошителна за производителите на пармезан,
отколкото земетресението, съсипало региона, в който се
произвежда традиционно това емблематично италианско сирене. Това
заявиха в Болоня представители на сектора, цитирани от
Франс прес.
Цената, която получават производителите на "пармиджано
реджано", прословутото сирене с контролиран произход, е спаднала
с 20 процента миналата година, като през януари 2014 година то
е струвало 9,12 евро, а в края на декември - 7,31 евро, сочат
данни на италианската асоциация на селскостопанските
производители Колдирети (Coldiretti).
Тази ситуация излага на риск сектора, който има оборот от
около четири милиарда евро, ако се вземе предвид и сиренето
"грана падано", което е близко до пармезана, заяви
организацията.
Производителите на пармезан, чийто традиционен район на
производство е областта Емилия - Романя, между Парма и Болоня,
са недоволни и от конкуренцията на сиренето, имитиращо пармезан.
На демонстрация в Болоня днес бяха показани и някои от тези
фалшиви сирена.
През 2014 година за първи път производството на сирене,
имитиращо пармезан, едно от най-копираните сирена в света, е
изпреварило производството на истинския пармезан, заявиха от
Колдирети.
Според асоциацията производството на фалшиво сирене пармезан
миналата година е надхвърлило 300 000 тона, главно в САЩ,
спрямо 295 000 тона, произведени в Италия.
През януари 2012 година силно земетресение засегна района на
производство на "пармиджано реджано", като нанесе сериозни щети
на производствените помещения.
Сиренето "пармиджано реджано" е защитено на европейско
равнище благодарение на названието по контролирано място на
произход.
Tweet |
|