EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Производството на нелицензиран алкохол е огромно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производството на нелицензиран алкохол е огромно

mail16:11 | 29.12.2015прегледи 1093 коментарикоментари 0


Производството на нелицензиран алкохол е един огромен сив сектор, който е заплаха за живота и за здравето на хората. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара по повод трагичния инцидент в Якоруда, при който четирима млади мъже починаха след употреба на алкохол с неясен произход, а други седем са в болница. „Оставяме на страна чисто фискалните измерения на този криминален бизнес, но, както виждаме се случват и подобни инциденти, които е крайно време да привлекат вниманието на обществото и наистина държавата да си влезе в ролята и да положи усилия да защити здравето на хората. Това е една от основните й функции”, заяви Радев. Той допълни, че държавата вече е направила една стъпка в тази посока. „Не бих казал, че е най-строгата възможна стъпка, но е стъпка към затягане на контрола. Това бяха последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове, където има две основни изменения. Едното се отнася до намаляване на капацитета казаните. Другата промяна е свързана със сезонност на тяхната работа. И двете промени са насочени именно към облекчаване на възможностите за контрол и предоставяне на повече възможности на контролните органи да си свършат работата”, коментира Радослав Радев. По думите му, чрез намаляването на капацитета, законодателят още веднъж подчертава, че тези обекти работят само, за да изваряват ракия за семейна консумация. „От друга страна, е времевият отрязък, в който те могат да работят. Това е заради сезонността на зреенето на плодове в България. Дори там беше оставена една вратичка от законодателя, че и през останалото време на годината те също могат да работят, като за целта трябва да бъде уведомена Агенция „Митници“, отбеляза председателят на Националната лозаро-винарска камара. Той допълни, че чрез тези промени значително би следвало да се облекчи работата на контролните институции. „От една страна само 6 месеца в годината реално тези пунктове ще работят. Ако работят през останалото време, то контролният орган вече е уведомен, че някой работи извънредно. От друга страна, намаляването на капацитета води до това, че тези, които са с по-голям капацитет от 500 литра, всъщност трябва да си минат на лицензионен режим, както всички производители на спиртни напитки в България”, коментира още Радев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg