EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Профил на крипто притежателите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Профил на крипто притежателите

mail09:03 | 30.08.2024прегледи 523 коментарикоментари 0


Все по-разнообразна и динамична е крипто общността през тази година, сочи проучване на лицензираната финансова институция Triple-A. С над 562 млн. крипто потребители през 2024 г. и ръст от 34% от изминалата година, пазарът на цифрови активи става все по-достъпен и привлича нови играчи, като 38% от глобалната общност (213 млн. души) са регистрирани потребители на крипто борсата Binance. Ето какъв е техният профил:

Демографски характеристики:

Според резултатите от проучването най-голямата група собственици на криптовалути попада в диапазона 25-34 години, като съставлява 34% от общия брой. Това е групата на т.нар. ,,милениали’’, които демонстрират засилената ангажираност към цифровите активи. Обикновено те са с добра технологична грамотност и по-голяма склонност към ранно възприемане на нови технологии. Определяни са като ,,дигитални аборигени’’, израснали заедно с възхода на интернет и мобилните технологии, което ги прави по-лесно приемащи революционните технологии.

Тази група е плътно следвана от хората на възраст 35-44 години, които съставляват 31%. Това число би могло да се обясни с напредването на възрастта и увеличаването на финансовата стабилност на тези потребители, с което нараства и желанието им да инвестират наличните си средства. Групата често разполага с по-голям личен доход и по-добро разбиране на инвестиционните възможности, което ги прави по-сигурни по отношение на профила „по-висок риск – по-висока възвръщаемост“, свързан с инвестициите в криптовалути.

По-младите, на възраст 18-24 години, представляват 20% от населението, притежаващо криптовалути, а потребителите над 45 години са 15%.

Притежанието на криптовалути не е равномерно разпределено в глобален план, като има значителни разлики по региони и държави. Според проучването Азия е водеща по абсолютни стойности, следвана от Северна Америка. Южна Америка показва най-висок темп на растеж. В Европа също се наблюдава значително увеличение, докато в Африка ръстът е по-умерен.

Образовани и технически грамотни

Собствениците на крипто активи често са представители на по-високи социално-икономически групи. Имат висше образование, често в области като технологии, финанси и инженерство. Проучването сочи, че заемат основно ръководни длъжности, особено в сектори, които са били сред първите, интегрирали технологиите – сектори като информационни технологии, финансови услуги и предприемачество.

Множество проучвания сочат, че мнозинството от собствениците на криптовалути се самоопределят като поемащи риск лица, които се интересуват от иновативните аспекти на блокчейн технологията. Техните инвестиции са свързани едновременно с подкрепата и участието в технологичната революция и с потенциалната парична възвръщаемост. По-високият разполагаем доход на тази демографска група им позволява да експериментират с високорискови и високодоходни активи, без да застрашават финансовата си стабилност.

Ръст в дела на жените

Криптопространството отдавна се възприема като доминирано от мъже и данните на Triple-A показват, че разликата между половете в собствеността на криптовалути се запазва. В световен мащаб мъжете съставляват 61% от всички собственици на цифрови активи, а жените са едва 39%. Тези данни обаче означават също, че в момента близо 155 милиона жени по света притежават криптовалута, което в абсолютни стойности е забележителен брой, който продължава да расте. Разпределението по пол е неравномерно в отделните държави, като в някои региони то е по-слабо изразено, отколкото в други.

Впечатление прави най-младата възрастова група (18-24 г.), в която разликата между половете е значително по-малка – едва 2%. Намаляването на разликата може да се дължи на нарастващата финансова грамотност и технологичното овластяване сред по-младите жени, съчетани с целенасочени образователни инициативи в крипто пространството.

За какво използват крипто валутите?

Според това проучване криптовалутите се използват предимно като инвестиционни инструменти. Нарастваща е тенденцията за използването им и за ежедневни трансакции. Проучванията показват силен потребителски интерес към използването на цифрови валути за плащания – заради по-ниските трансакционни такси, по-краткото време за обработка и повишената сигурност.

Ежедневните стоки на дребно, пътуванията, хотелиерството и луксозните стоки са често срещани категории, в които криптоплащанията набират популярност. В икономически нестабилни региони, например Аржентина, в която местната валута страда от хиперинфлация, цифровите активи все повече се разглеждат като средство за съхранение на стойност.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5442