EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Първи етап от фотоволтаичен парк на пивоварна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи етап от фотоволтаичен парк на пивоварна

mail09:07 | 03.10.2023прегледи 744 коментарикоментари 0


В Хасково официално бе открит първият завършен етап от изграждането на фотоволтаичен парк на една от големите пивоварни компании у нас „Каменица“ АД, част от групата на Molson Coors. Соларният парк се простира на площ от над 13 000 кв.м и генерира близо 30% от необходимата за оперирането на пивоварната електроенергия. 

На специалното събитие, освен медии, присъстваха редица официални лица, представители на държавната и местната власт, сред които Десислава Стоянова, зам.-министър на труда и социалната политика, Таня Георгиева, зам.-министър на земеделието и храните, Станислав Дечев, кмет на Община Хасково, Мария Вълчева, зам.-кмет на Община Хасково, Мариана Вълчева, директор на РИОСВ-Хасково, Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите и Владимир Иванов, председател на Съюза на пивоварите в България.

Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на „Каменица“ АД в посока устойчиво развитие – над 3 милиона лева, инвестирани през 2022 г. Това е и първият соларен парк в подобен мащаб в групата на Molson Coors на глобално ниво. В следващите години предстои разширяване на площта на парка и увеличаване на генерираната електроенергия. По време на официалното откриване гостите имаха възможността да посетят част от соларния парк и при стриктни мерки за безопасност лично да видят фотоволтаичните панели, намиращи се на покривите на сградите. Събитието продължи с обиколки на пивоварната, по време на които майстори пивовари и други експерти от фабриката разказаха интересна информация за процесите на пивопроизводство, опаковане и логистика.

„За дългогодишната си история на българския пазар Каменица винаги е доказвала, че е компанията, която не забравя традициите си, но и винаги гледа към бъдещето. Днешното събитие е пореден повод Вашата компания да бъде призната като социално отговорен бизнес, който има за цел да подобрява средата и качеството на живот на хората“, отбеляза Десислава Стоянова, зам.-министър на труда и социалната политика.

„В действителност, за всеки един предприемач да стартира и пусне в експлоатация нова инвестиция от такъв мащаб е голям успех и истински празник. Поздравявам ви за успехите и многото усилия, положени от всички екипи, които са работили, за да се стигне до това да можем да прережем лентата на завършен първи етап на соларния парк“, сподели Таня Георгиева, зам.-министър на земеделието и храните.

  „Проектът по изграждане на соларния парк на територията на пивоварната ни в Хасково е част от стратегията ни за устойчиво развитие и е естествено продължение на усилията ни в посока прилагане на устойчиви бизнес решения, които имат добавена стойност не само за нашия бизнес, а и за околната среда и общество като цяло. През последните години, целенасочено работим в посока закупуване само на зелена енергия, а с инвестицията в изграждане на собствен соларен парк с такъв мащаб вярваме, че ще допринесем за прехода към по-устойчива икономика и трансформация на страната ни. В следващите години предвиждаме да бъдат инсталирани соларни панели на допълнителна площ от над 5000 кв.м., с което да потвърдим стремежа ни да бъдем лидери и водещи при въвеждането на устойчиви решения на българския бирен пазар, както сме доказвали своя новаторски дух неведнъж през годините“, каза на откриването Владан Матич, изпълнителен директор на „Каменица“ АД. 

Пивоварната индустрия е част от веригата от „Фермата до трапезата“ и носи добавена стойност. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева при откриването на първия завършен етап от изграждането на соларен парк в пивоварна в Хасково.

За Министерство на земеделието и храните пивоварната индустрия е важен партньор в агроханителната верига, посочи заместник-министърът. Тя уточни, че от една страна е сътрудничеството, което има със земеделските производители, осигуряващи суровината. От друга страна е моделът на кръгова икономика, който е важен на национално и европейско ниво и се базира на идеята за свеждане до минимум на отпадъците в производството и използване на повече биобазирани продукти за изработката на крайния продукт за потребителите. В случая, основния страничен продукт от производството на бира, пивоварната каша, традиционно се оползотворява от животновъдите при храненето на животните.

Заместник-министърът съобщи, че в страната ни се отглеждат две основни култури, които се използват за производството на пиво, които са хмел и ечемик. Тя информира, че хмелът се отглежда основно в региона на Велинград, като за тази година декларираните площи са около 430 дка, от които 100 дка са нови насаждения и все още не са започнали плододаване. Част от произведеното количество хмел се реализира на българският пазар, а количествата, които се изнасят отиват основно към Сърбия и Германия. 

„По отношение на ечемика, тази година площите достигат 138 хил. дка, а произведеното количество е 730 хил. тона, при среден добив от 569 кг/дка“, каза заместник-министърът. Тя разясни, че основният и най-предпочитан сорт за пивоварната индустрия е „Типи“, като се употребяват около 80 хил. тона. „Важно е да отбележим, че за реколта 2023 година окончателните резултати показват, че качеството на добития ечемик отговаря на високите изисквания и стандарти за производство на пиво. Това подчертава още веднъж важността на пивоварната индустрия за земеделците, които отглеждат зърно“, подчерта още тя.  

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg