АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Първите БГ череши готови до 10 дни
Първите гръцки череши вече са на родния пазар, съобщава пловдивският в. „Марица”. Макар, че на вид са воднисти, а на вкус блудкави, цената им е 18 лева за килограм, коментира изданието. Заигравки като миналата година с цена 279 лева за кило, които искаха търговци от столичния пазар Ситняково до момента няма. Предполага се, че ако вносна продукция не залее масово пазара и с това да подбие цените на родната, български череши ще тръгнат на дребно между 6 и 8 лева за килограм. Търговците още се ослушват и за сега не могат да фиксират изкупна цена. Определящо ще е качеството и мястото, където са отглеждани, е дежурният отговор. Производителите имат нагласа да не падат под три лева, поне в началото. Повечето изкупвачи търсят череши за преработка и рядко отварят кесията си за повече от лев, което според тях е пределна цена, валидна и в Гърция, и в Турция. В страните от Западна Европа средната изкупна цена на черешите за преработка варира между 30 и 35 евроцента. За най-качествените, които се влагат в сокове се плаща 50-55 евроцента. Черешовата реколта тази година ще е по-слаба с 40% в сравнение с миналата. Това заяви доц. Аргир Живондов, директор на Института по овощарство в Пловдив. По думите му причина за това са комплекс от фактори - лошото за сезона време, необичайно ниските температури, както и по-слабото опрашване от пчелите. Добрата новина е, че дърветата в региона не са пострадали от късни пролетни слани и мразове, както в Кюстендилско. Ако бъдат пощадени от градушки, реколтата поне ще е качествена. Най-ранният черешов сорт Косара, селекция на института трябваше да е готов до Гергьовден. В момента той е с големина на грахово зърно. Очаква се да узрее до десет дни. Останалите ранни сортове също закъсняват и ще изпуснат високите цени. Късните обаче ще наваксат и узреят навреме, уточни доц. Живондов.
Tweet |
|