АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Разкриха тайната на виното
DiVino
Разшифрован е геномът на Dekkera bruxellensis (бретаномицес) – дрождите, които причиняват специфичен вкус при вината. Това успяха да направят учени от Австралийския институт за изследване на виното (AWRI). Новината е изключително важна и представлява сериозен напредък в борбата с brettanomyces, които влошават качеството на вината. "AWRI работи активно в тази посока вече от 20 години, за да могат австралийските винари да се справят с бретаномицеса", заяви проф. Саки Преториус, генерален директор на AWRI. Благодарение на усилията на института, въздействието на Dekkera bruxellensis в Австралия се следи и контролира постоянно, като учените могат да се похвалят, че последиците от влиянието й върху качеството на виното са намалели с 90%! От AWRI препоръчват на австралийските винари да поддържат много добра хигиена на бариците, както и да използват в умерени количества сулфити. Рискът brettanomyces да развие устойчивост към сулфитите бе и една от основните причини AWRI да започне работа по разкодирането на генома. Засега учените могат да се похвалят, че са идентифицирали генът, който в най-голяма степен е отговорен за устойчивостта към SO2.
Tweet |
|