EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Разпитите на С.Цацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разпитите на С.Цацаров

mail10:31 | 12.06.2014прегледи 1386 коментарикоментари 0


12 служители на Корпоративна търговска банка, сред които цялото ръководство и някои от охранителите, са били разпитани в столичното следствие по повод сигнала на "Протестна мрежа" срещу банкера Цветан Василев, депутата Делян Пеевски и евродепутата Николай Бареков. Това съобщиха от прокуратурата. Работата по сигнала напредва, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в репортаж на БНР.

Сигналът е от февруари и в него активистите от „Протестна мрежа“ изразяват съмнение, че Василев, Пеевски, Бареков действат като организирана престъпна група. Засега никой от тримата не е бил разпитван. Призован е бил само банкерът Цветан Василев, но се оказало, че е в чужбина. С аргумента, че не иска да издава присъди – нито невинен, нито виновен, главният прокурор избра особен начин да обясни как се развива проверката:

"Проверката с едното лице е на фаза разпит. Проверката с второто лице е на фаза почти финализиране на данъчни проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е проверката и по отношение на трето лице. Моля, имайте предвид, че в дейността си сме зависими от определени други органи. Това са НАП, с която действията са повече от добри, и на второ място БНБ".

Медиите разчетоха, че първото лице е Цветан Василев, чийто разпит предстои, второто – Делян Пеевски, като данъчната проверка се отнася и до майка му, и третото лице – Николай Бареков, който се проверява и по друга линия – по сигнал на Волен Сидеров за финансирането на „България без цензура“.

Друга проверка – близо година, след като ГЕРБ внесе в прокуратурата доклад за австрийския лобист Петер Хохегер, държавното обвинение било извикало на разпит Моника Станишева. Цацаров обясни:

"Защото на първо място има проверка, която е започнала, а към тази проверка е присъединена и една нейна молба, с която тя поставя искане да бъдат проверени всички тези твърдения, но основната причина е проверка, която е започнала, мисля, че по сигнал на парламентарна комисия след доклада, свързан с … Ама вие искате от мен да действам като ръководител движение на гара".

Цацаров направи тези коментари преди редовното заседание на ВСС. Там беше отложен изборът на председател на Софийския апелативен съд, тъй като единственият кандидат – разследваният за злоупотреби с пари от ОПАК Веселин Пенгезов, е болен. Стана ясно също, че спорният прокурор Роман Василев напуска съдебната система.

В официално съобщение на КТБ, изпратено и до EN.bg, се посочва:

"Във връзка с медийни спекулации относно разпит на Управителния съвет на КТБ АД, подчертаваме, че в рамките на своята компетенция и задължението за съдействие по закон, представители от ръководството на КТБ АД са предоставили сведения по поставени въпроси от Прокуратурата като свидетели. Не сме запознати дали поставените на представителите на КТБ АД въпроси имат общо със сигнала на „Протестна мрежа“. КТБ АД винаги е работила прозрачно и при спазване на всички закони. По тази причина ще предостави цялата необходима информация и ще окаже пълно съдействие на разследващите органи".
 

По-късно и Моника Станишева направи опровержение. Тя изпрати писмо до медиите, в което обясни:

„Категорично заявявам, че до момента не съм разпитвана нито по този, нито по какъвто и да било друг повод нито от СДВР, нито от следствените органи. Моля многоуважаемите медии да направят справка във въпросните институции в потвърждение на моето изявление.

През 2013 година подадох лично сигнал до прокуратурата с искане за проверка има ли извършено от мен престъпление по казуса Хохегер с цел да изчистя името си от тиражираните по политически причини спекулации и лъжи за мен и дейността на моята компания. Към моя сигнал по-късно е присъединен и сигнал срещу мен, подаден от депутати от ПП ГЕРБ, като двата сигнала са обединени в прокурорска преписка.

„Проверката по подадения от мен сигнал, както и по сигнала на ПП Герб, е приключена от прокуратурата с отказ за образуване на досъдебно производство и със заключение, че „...в конкретния случай - предмет на настоящата преписка не са налице елементи от състава на престъплението по чл. 282 и 220 от НК".

 Новината е обновена.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg