EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Растат БВП на Русия и САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Растат БВП на Русия и САЩ

mail07:35 | 03.09.2024прегледи 321 коментарикоментари 0


БВП на Русия се е увеличил с 4,6% през последните шест месеца, съобщи руският президент Путин на икономическа среща с министър-председателят Михаил Мишустин, първият вицепремиер Денис Мантуров, заместник-председателят на кабинета Александър Новак, министърът на икономическото развитие Максим Решетников, министърът на финансите Антон Силуанов, председателят на Банката на Русия Елвира Набиулина и др.

Според президента икономиката продължава да расте с „добър, висок темп“. Обемът на промишленото производство се увеличава с 4,4%, в преработващите отрасли динамиката е 8%, отбелязва ведомости.ру.

Путин представи 10 структурни промени в развитието на Русия до 2030 г . Той отбеляза „силно“ потребителско търсене – оборотът на търговията на дребно се е увеличил с 8,8%. В същото време заплатите също растат. От януари до май те са нараснали с 10,1% реално.

В Русия безработицата остава рекордно ниска, през юни тя беше 2,4%, добави президентът. Ръстът на БВП и заплатите на страната се отразява положително на федералния бюджет, чиито приходи от януари до юли достигнаха 20 трилиона рубли. (+36% спрямо 2023 г.), отбеляза Путин. Почти две трети от приходите са приходи, различни от нефт и газ.

Икономиката на САЩ е нараснала съществено през второто тримесечие на годината на фона на повишаване на потребителските разходи и на инвестициите от страна на бизнеса. Това сочат най-новите предварителни данни на американското министерство на търговията, публикувани днес и цитирани от Асошиейтед прес. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ нараства с 3% на годишна основа през периода април-юни при 1,4 на сто през първото тримесечие на годината. Това сочат коригираните официални данни. Предишната оценка, представена от министерството на търговията във Вашингтон, сочеше, че БВП на САЩ е нараснал с 2,8 на сто през април-юни 2024 година.  

Разходите на американците за стоки и услуги са се увеличили с 2,9 на сто на годишна основа през второто тримесечие (спрямо април-юни 2023 г.). Предишната оценка беше за нарастване с 2,3 на сто.  Потребителските разходи формират около 70 на сто от икономиката на САЩ.  Инвестициите на компаниите в развитието на бизнеса им са се ускорили със 7,5 на сто. Най-съществено са нараснали разходите за оборудване (10,8 на сто), сочат още данните на американското търговско министерство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg