EUR 1.9558
USD 1.8014
CHF 2.0465
GBP 2.3259
CNY 2.4896
you tube
mobile version

Ресторантьорите настояват за 9% ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ресторантьорите настояват за 9% ДДС

mail16:05 | 12.03.2025прегледи 90 коментарикоментари 0


Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява по примера на Германия и редица други европейски страни в България да бъде въведена по-ниска ДДС ставка за заведенията.

"Въпреки огромните трудности, с които се сблъсква една от най силните традиционно икономики в Европа, въпреки политическата и финансова криза и рецесията, в Германия въвеждат по-ниска ДДС ставка за заведенията. И това не е случайно, а в резултат на задълбочени анализи. Ние трябва да взимаме пример от Германия, като един от стожерите на еврообщността, на която ние се стремим да стане пълноправен член, влизайки в еврозоната", посочват от Асоциацията.

От БХРА изтъкват, че бъдещото коалиционно правителство в Германия ще спасява икономиката със 7 на сто ДДС за ресторанти, следвайки примера на Италия, Испания и Франция и още много други европейски страни. Като основна причина от коалицията изтъкват, че по този начин ще подкрепят сектора, който е сред най-засегнатите в кризи и пандемии, отбелязват от БХРА.

Организацията се позовава на мнението на германски икономисти, според които с по-ниско ДДС се предотвратяват съкращения и фалити, стимулират се работодателите да инвестират в персонал.  По-ниският ДДС намалява стимулите за укриване на приходи, тъй като заведенията имат по-малко мотив да работят без касови бележки. Повишава се събираемостта на данъците, тъй като оборотите на бизнеса се увеличават.

От БХРА изтъкват, че средно ДДС за сектора е около 15 на сто, защото високоалкохолните напитки, виното и бирата, които съставляват около 50 процента от оборота на заведенията, винаги са били с ДДС от 20 на сто, а с 9 на сто ДДС са се ползвали единствено храните и безалкохолните напитки.

По-ниският ДДС привлича повече туристи, които търсят достъпни цени на храни и напитки. Позволява на местните ресторанти да бъдат конкурентоспособни спрямо заведения в държави със сходен туристически профил, които вече са намалили ДДС, каквито са вече Франция, Испания, Италия, в много други европейски страни, а сега и в Германия, подчертават за пореден път от национално-представената организация. Те очакват с подкрепата на министъра на туризма, този дебат да бъде проведен у нас и управленската коалиция да вземе същото решение като колегите си в Германия и да се приеме ставка от 9 на сто ДДС за храните в заведенията.

Нашият туризъм се нуждае от незабавна подкрепа сега, от незабавно намаляване на ДДС за заведенията на 9 на сто, а не отново да се вземат мерки като след дъжд качулка – когато малкият и среден бизнес фалира, а големите инвеститорите оттеглят вложенията си от България, предупреждават от БХРА.

На заседание на парламентарната Комисия по туризъм в края на февруари  министърът на туризма Мирослав Боршош отново коментира позицията на ведомството за диференцираните ставки в туризма, като посочи, че тя е пределно ясна - независимо от това коя част от сектора обхваща, тя е нещо добро и важно за развитието му, и изтъкна, че това важи и за туроператорите, и за ресторантьорите. Така или иначе бюджетът, в този му вид, е внесен за всички с 20 процента ДДС, посочи тогава министърът, като отбеляза, че въпросът е в какво състояние е приходната му част.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg