EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Румъния: Над 1 млрд.евро за енергийни цели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Над 1 млрд.евро за енергийни цели

mail16:45 | 28.06.2024прегледи 303 коментарикоментари 0


Румъния получава най-много европейски средства сред всички държави в региона чрез така наречения Фонд за модернизация - програма на ЕС съюз, която подкрепя 13 страни членки за постигане на енергийните цели чрез подпомагане на модернизирането на енергийните системи, предава Диджи24, като се позовава на информация на Министерството на енергетиката.

Румъния е получила първи транш от 1,095 милиарда евро за инвестиции в развитието на енергоразпределителните мрежи, рехабилитацията и модернизацията на топлофикационните мрежи, мрежата за пренос на природен газ.

Сумата включва и финансирането на бъдещи проекти, установени чрез така наречените договори за разлика (договор между две страни – трейдър и брокер за размяна на разликата в цената на даден актив към момента на сключване на договора). По този начин Румъния се възползва от най-много средства от ЕК в сравнение с останалите страни в региона и получава 37 процента от общите средства.

За сравнение другите държави членки, които се възползват от първото плащане от 2024 г., са България (65,2 млн. евро); Хърватия (52 милиона евро); Чехия (835,2 млн. евро); Естония (24,1 милиона евро); Унгария (76,8 милиона евро); Латвия (26,8 милиона евро); Литва (59 милиона евро); Полша (697,5 млн. евро) и Словакия (35 млн. евро).

„Фондът за модернизация е основен инструмент за зеления преход на Румъния и модернизацията на националната енергийна система. От самото начало поех ангажимент да задействам тези финансирания, да стартирам програми, схеми за държавна помощ, да финансирам така необходимите инвестиции.

Тук, с усилията на екипа от Министерството на енергетиката и правителството на Румъния, страната ни се очертава като основен енергиен играч в региона. Плащането, извършено от Европейската комисия, потвърждава, че потенциалът на Румъния в развитието на нови енергийни мощности е огромен”, коментира министърът на енергетиката Себастиан Бурдужа, цитиран от Диджи24. 

Той информира, че през 12-те месеца от мандата му в министерството инвестициите, финансирани за енергийната система чрез Фонда за модернизация и чрез Плана за възстановяване и устойчивост са надхвърлили 25 милиарда евро.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg