EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Румъния настига ЕС до 30 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния настига ЕС до 30 години

mail14:45 | 14.05.2013прегледи 365 коментарикоментари 0


Румъния може да достигне средното ниво на развитие в ЕС след 25-30 години, централният регион на страната - след 65 години, а североизточният - след 70 години. Това става ясно от проучване за регионалното развитие на Румъния, представено на икономически семинар от политическия заместник-председател на партия Демократичен съюз на унгарците в Румъния Ласло Борбей, предаде агенция Аджерпрес. "Според анализа, който направихме, Румъния може да достигне средното ниво на развитие в ЕС след около 25-30 години. По-бавни сме от Полша и изглежда няма да успеем да наваксаме", каза Борбей. Той отбеляза, че за съжаление през последните седем години не е било постигнато сближаване на бедните региони на страната с богатите.
В Румъния тече публично обсъждане на проект за регионализация на страната. Правителството би искало административните региони да бъдат създадени в края на тази година с оглед на програмите за регионално развитие, които ще бъдат финансирани от европейския бюджет за периода 2014-2020 г. Според партията на етническите унгарци в Румъния регионализацията не е приоритет за страната и трудно ще бъде осъществена до 1 януари 2014 г.

Демократичният съюз на унгарците в Румъния е традиционен коалиционен партньор в управлението след падането на комунизма. Партията се озова в опозиция с идването на власт на левоцентристкия Социал-либерален съюз преди една година. Партията на етническите унгарци има сериозни възражения по обсъжданите до момента планове за регионализация заради конфигурациите, в които попадат съществуващите в момента окръзи с преобладаващо етническо унгарско население.

 


Тагове: Румъния, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg