АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Румъния: Проверка на кисели млека
Румънската асоциация на потребителите публикува проучване на 61 вида плодови кисели млека. Основните цели са анализ на съдържаните съставки, определяне на количеството захар и идентификация на хранителните добавки. Нито един от анализираните продукти не съответства на традиционната рецепта, включваща кисело мляко, парченца плодове, мед и други естествени съставки. Установено е, че йогуртите имат високо съдържание на захар, която варира от 1 чаена и достига до 11 супени лъжици.
В 61% от анализираните млека се използват синтетични аромати, като най-вредни за здравето на потребителите следва да се изведат Е412 гума гуар, Е407 карагенан, Е410 гума локуст бийн, Е414 гума арабика, Е951 аспартам, Е950 ацесулфам калий. Сладостта на синтетичните подсладители може да бъде до 200 пъти по-висока от тази на захарта, чрез което да доведе до редица увреждания.
Проучване показва също, че в 29% от анализираните млека се използва нишесте, в 28% - готови плодове, които всъщност са смес от плодови и зеленчукови сокове (моркови и цвекло), в 24% - концентрат от морков, а в 17% цвекло.
Стига се до извода, че наименованията, под които се продават продуктите създават погрешно впечатление за продукт, съдържащ кисело мляко и парченца плодове. Това всъщност са смеси от кисело мляко, плодове и зеленчуци с неясни пропорции, нишесте и различни хранителни добавки./Активни потребители
Tweet |
|